Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To se zove plaća

Slovenski liječnik u jednom mjesecu zaradio 27 tisuća eura zbog rada tijekom vrhunca epidemije koronavirusa

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Medicinski djelatnici koji su u teškim uvjetima pandemije radili riskirajući vlastito zdravlje u većini zemalja nagrađeni su COVID dodacima na plaće. Slovenski mediji objavili su kolike su najveće isplaćene plaće u zdravstvu za prosinac 2020., kada je u Sloveniji bio vrhunac drugog vala.

Medicinsko osoblje u cijelom svijetu uslijed pandemije bilo je, i još uvijek jest, na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. Svijet su obilazile snimke premorenih liječnika, medicinskih sestara, tehničara i drugog medicinskog osoblja koje je pod punom zaštitnom opremom danima i noćima pokušavalo spasiti oboljele sugrađane. Kako bi im se odužili za odrađene prekovremene sate i obavljanje posla pod velikim stresom i rizikom od zaraze, mnoge države odlučile su zdravstvenim djelatnicima uplatiti tzv. COVID dodatke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena taktike Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?" Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije

Učinila je to i Hrvatska, no dio liječnika žalio se zbog smiješno malih iznosa koji su im sjeli na račun.

Slovenski portal necenzurirano.si objavio je podatke o najvišim plaćama u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru u prosincu prošle godine, kada je zemlju paralizirao drugi val epidemije. Zdravstveni djelatnici koji su radili u tom periodu imaju pravo na dodatke.

Prema podacima koje je objavio portal, najveća plaća u SKC-u Ljubljana u prosincu iznosila je 27.482 eura bruto, a isplaćena je djelatniku Klinike za infektivne bolesti. Od navedenog iznosa, nešto više od 16 tisuća eura isplaćeno mu je za redovni rad, a ostatak na račun dežurstava i prekovremenog rada.

Objavljeni su podaci i za sto najvećih isplaćenih plaća na UKC-u Ljubljana za prosinac 2020. Bruto iznosi kreću se od 27.482 eura pa do 13.000 eura. Prvih 30 mjesta s najvišim plaćama uglavnom zauzimaju zaposlenici Klinike za infektivne bolesti, dio su kirurzi te je njih nekoliko s internističke klinike.

U usporedbi s plaćama isplaćenima u siječnju 2020. godine, tada je najveća isplaćena plaća u UKC-u Ljubljana iznosila 11.700 eura koja je sjela na račun zaposlenika Kliničkog instituta za radiologiju. U tom je mjesecu samo deset zaposlenika UKC-a primilo plaće veće od 10.000 eura, a njih 14-ero zaradilo je više od 9 tisuća eura, piše necenzurirano.si.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene