Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Opasno je ublažavati mjere''

Slovenski ministar zdravstva protiv masovnog testiranja: "Upitno je kakva bi bila korist od brzih testova"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar ocijenio je upitnim smisao masovnog testiranja stanovništva te upozorio da kapacitete testiranja treba usmjeriti na domove za starije i zdravstvene djelatnike.

Premijer Janez Janša prošli je tjedan najavio plan za masovno testiranje cijelog stanovništva antigenskim testovima kako bi se utvrdila stopa zaraženosti populacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazne i obećanja Prisjeo mu burek od 400 eura: Kamera je sve snimila, no sada će novac dobiti natrag Slika nije dostupna Odluka večeras Padaju im sve brojke: Susjedi ozbiljno razmišljaju o još blažim mjerama, premijer uvjeren da je epidemija do početka ljeta - gotova

No Gantar je u razgovoru za više televizijskih postaja to doveo u pitanje kazavši da su kapaciteti za to ograničeni jer testove moraju obavljati zdravstveni djelatnici koji su već sada preopterećeni.

"Tu ideju shvaćam kao usmjereno i sustavno masovnije testiranje zdravstvenog kadra te štićenika i zaposlenih u domovima, a tek kasnije bi ti testovi bili dostupni za one koji se dobrovoljno žele testirati", rekao je Gantar za Slovensku televiziju.

Po njegovim riječima, kadrovskih mogućnosti za masovno testiranje stanovništva je premalo jer se u posljednjih 14 dana koronavirusom zarazilo 1080 zdravstvenih djelatnika, a sada ih se mora testirati dva puta tjedno, dok odlukom Vlade u domovima za starije treba obaviti oko 20 tisuća testova tjedno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sustavna i obvezna testiranja Dramatično u susjedstvu: U Sloveniji 470 novozaraženih i 45 umrlih, bolnice na rubu izdržjivosti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna APSURDAN SLUČAJ Slovenska policija kaznila mladića koji je jeo burek bez maske: "Ako je burek naš, platit ćemo mu kaznu"

Osim toga, kako je dalje rekao, upitno je koliko ima smisla provesti kompliciranu i skupu operaciju masovnog testiranja svih građana, odnosno kakva bi od toga bila korist s obzirom na to da antigenski testovi nisu toliko pouzdani kao molekularni.

Gantar je također upozorio da bi u sadašnjoj situaciji, kad broj hospitalizacija i dalje raste, svako ublažavanje epidemioloških mjera bilo pogrešno i vrlo opasno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene