Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna situacija

Nakon pooštravanja mjera i zatvaranja: Slovenija produžava stanje epidemije za još mjesec dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada je za još 30 dana produžila stanje epidemije u kojem se mogu donositi mjere za usporavanje širenja virusa, a odluka stupa na snagu u srijedu, obavila je u ponedjeljak vlada u Ljubljani.

Prvom odlukom o proglašenju epidemije koja je donesena 19. listopada bila je određena jedna vrsta izvanrednog stanja s najkraćim vremenom trajanja od mjesec dana, kao zakonski temelj za donošenje epidemioloških i drugih mjera, kako bi se obuzdalo uznapredovalo širenje koronavirusa.

Na dan donošenja prve odluke o proglašenju epidemije u listopadu u Sloveniji je bilo zabilježeno 726 novih zaraza, a broj ukupno umrlih 188, ali se stanje kasnije unatoč rigoroznijim mjerama znatno pogoršalo.

Zadnjih tjedana znalo je biti i preko dvije tisuće novozaraženih dnevno, broj umrlih povećao se na 831, a u bolnicama je skoro 1300 oboljelih, što stvara probleme u funkcioniranju zdravstvenog sistema.

Nakon što je krajem listopada uvedeno zatvaranje sa zabranom kretanja izvan općinskih granica i u noćnim satima, na snagu su ovaj tjedan stupile nove restrikcije kojima se ograničavaju svi kontakti i okupljanja izvan užeg obiteljskog kruga, a zatvorene su i trgovine osim onih esencijalnih koje prodaju hranu i nužne životne potrepštine.

Pročitajte i ovo Testiranje na koronavirus, ilustracija 34 umrlih U Sloveniji 501 zaraza uz manji broj testiranih: "Treba izbjegavati pretjerani optimizam oko toga da se stanje već popravlja"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 726 novozaraženih Dramatične brojke u Bosni i Hercegovini: Zabilježen rekordan broj smrtnih slučajeva

Slovenski epidemiolozi vjeruju da će za deset do 14 dana zbog restriktivnih mjera doći do postupnog padanja broja novozaraženih, a onda i hospitalizacija i težih slučajeva koji završavaju fatalnim ishodom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene