Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zatvaranja

Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku

Slovenija postrožila prelazak granice - 1
Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Slovenija bi idućeg tjedna mogla ukinuti restrikcije putovanja izvan svojih statističkih regija, ali i olakšati putovanja u inozemstvo, najavio je u utorak slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

"S obzirom na izuzetno dobro suradnju građana i poštivanje pravila za vrijeme zadnjeg zatvaranja, mislim da ćemo već krajem ovog tjedna odlučivati o mogućem otvaranju granica statističkih regija", kazao je Aleš Hojs u emisiji "Dobro jutro" Slovenske televizije.

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone Ilustracija NAKON OTVARANJA Počinje najveća svjetska godišnja migracija ljudi, ali iz sjene mnogima prijeti velika opasnost

Zbog smirivanja epidemiološke situacije nakon 11-dnevnog lockdowna, koji je istekao u ponedjeljak, vlada je ukinula dosta prijašnjih ograničenja.

Između ostalog, ukinut je i policijski sat koji je bio na snazi puna 174 dana, no zadržana je također nepopularna mjera zabrane napuštanja granica statističkih regija, osim u izuzetnim slučajevima, npr. zbog posla i hitnih potreba.

To je odlučeno jer je zemlja još u crvenoj fazi epidemije, ali se približavamo stanju kad ta mjera više neće biti potrebna, naveo je Hojs.

Što se tiče putovanja u inozemstvo, Hojs je izrazio optimizam da će se stanje poboljšati do početka ljeta, premda je epidemiološka situacija u Europi još teška, ali najavio je moguće olakšice za neke kategorije građana.

Procijepljenost stanovništva do ljeta će biti tako visoka da će odmori u inozemstvu biti mogući, kazao je Hojs. U tom je pogledu, kaže, optimističan, premda se stanje u Hrvatskoj, omiljenoj destinaciji Slovenaca, trenutačno pogoršava.

"Upitno je kakvo će biti stanje u Hrvatskoj, gdje se stanje pogoršava. Tako zatvaraju terase i kafiće, očito zadnji pokušaj olakšanja mjera nije najbolje završio", naveo je slovenski ministar. No on je najavio ublažavanje mjera za putovanja u Hrvatsku za slovenske rezidente koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili plovila.

Trenutačno za njih postoji mogućnost izlaska iz Slovenije i povratka u roku od 12 sati za neophodne poslove, ali se razmatra da bi oni za dva tjedna mogli prelaziti bez vremenskog ograničenja. Sve to uz preporuku da izbjegavaju riskantna druženja i okupljanja te uz negativni test na koronavirus, po pravilima koja vrijede i za radne migrante, kazao je Hojs te dodao da bi se tako izbjegla opasnost značajnijeg unošenja virusa u Sloveniju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene