Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

po istoj cijeni

Slovačka većinu cjepiva Sputnjik V, zbog kojeg je premijer dao ostavku, prodala natrag Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovačka je većinu doza ruskog cjepiva Sputnjik V prodala natrag Rusiji, objavilo je u petak slovačko ministarstvo zdravstva, uslijed smanjenog interesa slovačke javnosti za cijepljenjem proizvodom koji nema odobrenje europskog regulatora.

Slovačka je prodala natrag Rusiji 160.000 od ukupno 200.000 doza po cijeni od 9,95 dolara po dozi, što je ista cijena po kojoj je cjepivo kupljeno u ožujku, rekla je glasnogovornica ministarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Halmed na potezu U Hrvatsku stigli prvi dokumenti za analizu cjepiva Sputnjik V, iz HZJZ-a potvrdili: "Razgovaramo i s Kinezima" Slika nije dostupna "Meka sila" Kako je Sputnjik V postao geopolitičko pitanje: Zemlje istočne Europe razapete su između cjepiva starog saveznika i otpora EU prema ruskom utjecaju

Avantura sa Sputnjikom V bila je politički fijasko za tadašnjeg premijera Igora Matoviča, koji je kupio rusko cjepivo bez konzultacija sa svojim koalicijskim partnerima. Matovič je bio prisiljen na ostavku, premda se kasnije vratio u vladu kao ministar financija.

Slovačka regulatorna agencija SUKL odbila je odobriti upotrebu cjepiva Sputnjik V, navodeći kao razlog nepotpune podatke proizvođača.

Vlada je prošlog mjeseca ipak odobrila korištenje Sputnjika V za one koji su željeli baš rusko cjepivo, ali je interes javnosti bio daleko manji od dostupnih količina.

Ministarstvo je u petak objavilo da je 10.500 Slovaka dobilo prvu dozu cjepiva, te da se još oko 8.000 nalazi na popisu za dobivanje cjepiva koje se daje u dvije doze.

Sa završetkom lipnja vlada je zaključila postupak prijava za rusko cjepivo, te je najavila da će neiskorišteno cjepivo donirati ili prodati.

Matovič je isprva planirao kupiti dva milijuna doza Sputnjika V, frustriran sporim dolaskom zapadnih cjepiva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene