Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UBLAŽEN PRITISAK NA BOLNICE

Od ovog tjedna na posao se vraćaju seksualni radnici u Nizozemskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seksualni radnici vraćaju se na posao ovaj tjedan s padom broja zaraženih od COVID-a, objavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Hugo de Jonge.

Od srijede se otvaraju zoološki vrtovi, fitnes-centri i bazeni jer je procjepljivanje stanovništva ublažilo pritisak na bolnice, najavio je ministar.

Prostitucija je legalna u Nizozemskoj, no vlasti su je zabranile od sredine prosinca kada su uvele ograničenja radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Seksualni radnici prosvjedovali su u Amsterdamu u ožujku tvrdeći da su diskriminirani jer su vlasti dopustile otvaranje drugih uslužnih djelatnosti u kojima se također ostvaruju "kontakti" s klijentima kao što su frizerski i saloni za masažu.

Tijekom zatvaranja vlada je ponudila ograničenu financijsku pomoć seksualnim radnicima koji imaju valjan ugovor o radu i mogu dokazati da su zbog pandemije izgubili najmanje 20 posto prihoda.

De Jonge je rekao da je stopa procijepljenosti sada na točki u kojoj vlada može nastaviti popuštati mjere.

Knjižnice se otvaraju u četvrtak, a ponovno otvaranje muzeja i drugih djelatnosti u zatvorenom poput restorana očekuje se u iduća tri tjedna.

"Još moramo biti na oprezu", rekao je De Jonge te istaknuo da je "doprinos cijepljenja velik, no još nije gotovo".

U svibnju je stopa infekcije u Nizozemskoj pala za više od četvrtine pošto je najveću razinu dosegnula u travnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslodavci protiv ograničavanja GSV o zabrani rada nedjeljom: "Smatramo da je to potez koji je u duhu naše tradicije. Načelno će biti zabranjen, ali..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 116 novozaraženih, 30 preminulih U nekim županijama danas je više preminulih nego zaraženih, u još jednoj možete se cijepiti bez prethodne najave

Broj hospitalizacija oboljelih od koronavirusa pao je za više od 10 posto prošli tjedan, a novi prijemi u bolnicu za više od 20 posto.

Od početka pandemije potvrđeno je 1,6 milijuna zaraženih u zemlji od 17 milijuna ljudi, a umrlih je više od 20.000.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene