Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SJEDNICE GSV-A

Plenković o rezanju radnih prava: "Nije se još ni prašina slegla, a već su krenuli spinovi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Plenković najavio je, nakon sjednice GSV-a, osnivanje savjetodavnog tijela Vlade za gospodarstvo uslijed pandemije koronavirusom.

Socijalni partneri razgovarali su na sjednici GSV-a o mjerama pomoći gospodarstvu u očuvanju radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

"Kalibrirat ćemo mjere prema potrebama. Sindikati su sukladni s onime što radimo", izjavio je premijer Plenković nakon sjednice GSV-a. Komentirao je i medijska nagađanja o osnivanju Stožera za gospodarstvo.

"Nema nikakvog Stožera, razgovara se da jedan krug ljudi oformimo koji bi mogao smirenije davati savjete. Tko će sve biti u tom tijelu, izvijestit ćemo vas na vrijeme. Nema potrebe da vam govorimo o članovima. Riječ je o savjetu koji je vezan za aktivnosti Vlade", kazao je premijer i najavio za idući tjedan novi paket mjera pomoći gospodarstvu.

"Na njemu radimo. Kada bude paket mjera spreman, predstavit ćemo ga", kazao je. 

Komentirao je i medijska nagađanja o suspenziji radnih prava uslijed pandemije. "To je još jedna tema koja je uzburkala javnost. Nije se još ni prašina slegla, a već su krenuli spinovi.

Ne postoji nikakav akt koji bi bio takav, pa su današnji apeli bili isključivo na temelju glasina. Ukoliko se okolnosti vezano za koronavirus budu mijenjali na način da ćemo morati ići u tom smjeru, obavijestit ćemo vas o tome. Nisu ovo okolnosti koje smo planirali. Kriza će biti veća nego ona 2008.", upozorio je premijer.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić izvijestio je, uoči sastanka, da je jutros osigurano dodatnih 37 milijuna eura za nabavu medicinske opreme, dok za slijedeći tjedan najavljuje liniju "korona kredita", čime će poduzetnicima za obrtna sredstva na raspolaganju biti 380 milijuna kuna.

Na sjednici GSV-a osim predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, sudjelovali su i svi ministri gospodarskih resora. 

Sindikat poziva Vladu da odustane od suspenzije radnih i socijalnih prava

Europska konfederacija sindikata (ETUC) osudila je u petak moguću zakonodavnu inicijativu koja bi suspendirala radna i socijalnih prava za vrijeme pandemije koronavirusa te premijera Andreja Plenkovića i ministra rada Josipa Aladrovića pozvala da odustanu od takvih prijedloga.

"ETUC podsjeća hrvatsku Vladu na nedavna upozorenja visokih predstavnika i tijela Međunarodne organizacije rada i Vijeća Europe, kako se kriza izazvana COVID-19 ne bi smjela, niti privremeno, koristiti za potkopavanje ljudskih i socijalnih prava, a posebno se to odnosi na sindikalna i radnička prava", priopćili su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), članova ETUC-a.

Upravo suprotno, tvrdi ETUC, ova je kriza brutalni podsjetnik na važnost osiguranja kontinuiranog napretka i unaprjeđenja socijalnih prava. Upravo u ovim vremenima radnici i građani u čitavoj Europi trebaju više socijalnih prava i podrške, a ne manje.

Ističe da ljudska prava mogu biti derogirana jedino u vrlo strogim i ograničenim uvjetima, ali za ETUC nema dvojbi da će Hrvatska ustrajanjem na takvoj inicijativi kršiti niz međunarodnih dokumenata na čije se poštivanje obvezala, među ostalim konvencija Međunarodne organizacije rada, Europske konvencije o ljudskim pravima i Europske socijalne povelje.

"ETUC je također zgrožen činjenicom da hrvatska Vlada pokreće takve inicijative upravo tijekom razdoblja u kojem predsjeda Vijećem EU-a", ističe se u priopćenju, jer to je u oštroj suprotnosti s mjerama koje poduzimaju EU i mnoge nacionalne vlade.

ETUC je taj dopis uputio i predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, povjereniku EK-a za radna mjesta i socijalna prava Nicolasu Schmitu, glavnoj tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić, povjerenici za ljudska prava Dunji Mijatović i predsjedniku Europskog odbora za socijalna prava Giuseppeu Palmisanu.

SSSH i NHS neslužbenim kanalima saznali su za namjeru Vlade da novima zakonom zapravo suspendira postojeći Zakon o radu te su je u srijedu pozvali da odustane od rezanja radnih i socijalnih prava. (M.T./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene