Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ako želite ostati zdravi...''

Rusi u problemima nakon što su počeli s cijepljenjem: Stručnjaci zabranili jednu od omiljenih ruskih aktivnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primatelji ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V trebali bi se suzdržavati od alkohola gotovo dva mjeseca prije i nakon imunizacije, upozorili su iz ruske službe za sigurnost potrošača.

Zamjenica premijera ruske vlade Tatjana Golikova upozorila je Ruse da svi koji se odluče cijepiti morali izbjegavati alkohol dva mjeseca prije i nakon dobivanja cjepiva, a voditeljica Službe za sigurnost potrošača Ana Popova rekla je da se radi o 42 dana izbjegavanja alkohola i imunosupresiva, piše Moscow Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljuti na EMA-u Iz Rusije žestoko zbog izjave o cjepivu i ruskom ruletu: ''Tražimo javnu ispriku'' Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Gošća Dnevnika Nove TV Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom"

''To je napor za tijelo. Ako želite ostati zdravi i imati snažan imunološki odgovor, nemojte piti alkohol'', apelirala je Popova na Ruse koji su, inače, među najvećim svjetskim potrošačima alkohola.

''Jedna čaša šampanjca...''

Popova je također savjetovala da se ne puši prije i nakon cijepljenja, jer duhanski dim iritira pluća i iskrivljuje imunološki odgovor. ''S unosom alkohola treba se prestati najmanje dva tjedna prije primanja prve doze cjepiva'', rekla je.

Nakon njezinih komentara, Alexander Gintsburg, voditelj državnog istraživačkog centra Gamaleya koji je razvio cjepivo Sputnik V, rekao je da, iako ne treba zlouporabiti alkohol prije ili nakon cijepljenja, "jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naštetila".

Cijepljenje visokorizičnih volontera u Rusiji započelo je prošlog vikenda u Moskvi, unatoč tome što Sputnik V još uvijek prolazi sigurnosna klinička ispitivanja. Njegovi izumitelji kažu da je cjepivo na bazi adenovirusa 95 posto učinkovito protiv virusa. Zdravstveni službenici procjenjuju da je 100.000 Rusa primilo Sputnik V, uključujući sudionike suđenja i pripadnike vojske, piše Moscow Times.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene