Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzim antigenskim testovima

Masovno testiranje maturanata i nastavnika u SDŽ: "Znat ćemo kakva je situacija nakon praznika i reagirati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitsko-dalmatinskoj županiji bit će provedeno testiranje 1500 maturanata na koronavirus. Testiranje će biti odrađeno brzim antigenskim testovima, a na taj način bit će provjereno stanje te populacije nakon praznika.

Maturanti u Splitsko-dalmatinskoj županiji bit će testirani brzim antigenskim testovima.

"Testirat ćemo, ovisno koliki je broj učenika u pojedinoj školi - od od 50 do 150 maturana. Radit ćemo screening brzim testovima da vidimo kakva je situacija među našim maturantima, s obzirom na to da su se vratili s blagdana", najavila je za DNEVNIK.hr ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije dr. Željka Karin.

Dodaje da se situacija provjerava kako bi se moglo, u slučaju potrebe, pravovremeno reagirati.

"Testirat ćemo i nastavnike koji su s tim maturantima u smjeni i s njima rade. Nastojali smo pokriti cijelu županiju. Naravno, ne možemo ih testirati sve, imamo oko 4000 maturanata pa ćemo u ovoj fazi napraviti test na 1500 maturana i onda ćemo vidjeti", objasnila je Karin.

Na upit novinara kakve rezultate očekuje, Karin je odgovorila: "Očekujemo dobre rezultate, nadamo se da neće biti veći broj pozitivnih. Zato ovo i radimo, prije je veliki broj mladih bio asimptomatski, no evo u Zagrebu se nije pokazao veliki broj pozitivnih učenika u osnovnim i srednjim školama. Pokazalo se da nisu oni ti koji su jedni od glavnih prenosioca, da tako kažem".

"Idemo vidjeti nakon praznika, s obzirom na to da je epidemiološka situacija mirna, nemamo nekih velikih peakova, odnosno smanjuje se broj oboljelih. Vidjet ćemo što je s maturantima i imati čistu situaciju", kazala je Karin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavio ministar zdravlja Lani su na koronu testirali gotovo dvije trećine stanovništva, a sada planiraju novo masovno testiranje: "Želimo izolirati one koji šire virus"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UMRLA 31 OSOBA Slovenci testirali više od 22 tisuće ljudi pa zabilježili rekordan broj zaraženih

Na pitanje je li ovo uvod u neko opsežnije testiranje u školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Karin je odgovorila: "Za sada ćemo samo maturante obuhvatiti testiranjem, onda ćemo ovisno o rezultatima, vidjeti što ćemo dalje napraviti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene