Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju odobrenje

Građani SAD-a dobit će cjepivo već u prosincu? "Ako cijepimo 70 posto ljudi, kolektivni imunitet imamo do svibnja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni znanstveni savjetnik američkog programa za cjepiva protiv COVID-19 rekao je kako je moguće da će prve doze cjepiva biti isporučene saveznim državama 24 sata nakon odobrenja Agencije za hranu i lijekove koje se očekuje 11. ili 12. prosinca.

Sjedinjene Države se nadaju da će početi kampanju cijepljenja protiv COVID-19 prije sredine prosinca, čim dobiju odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA), izjavio je u nedjelju Moncef Slaoui, glavni znanstveni savjetnik američkog programa za cjepiva protiv COVID-19. 

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pod povećalom Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera'' Lijekovi protiv koronavirusa - 4 Gubimo ogroman novac Hrvatskoj i dalje stižu stotine tisuća doza cjepiva protiv korone: "Ugovori s proizvođačima napravljeni su da idu njima u korist"

"U roku od 24 sata od odobrenja, cjepiva kreću i dolaze na područja na kojima ih savezne države žele", rekao je Slaoui za CNN.

Upitan o očekivanom datumu prvih cijepljenja u Sjedinjenim Državama, odgovorio je kako očekuje "da bi to moglo biti dan nakon odobrenja, 11. ili 12. prosinca".

Također je izjavio kako se nada da bi kolektivni imunitet mogao biti postignut do svibnja.

"Uz razinu učinkovitosti od 95 posto, cijepljenje 70 posto stanovništva bi omogućilo pravi kolektivni imunitet. To bi se moglo dogoditi u svibnju."

"Nadam se smanjenju negativne percepcije cjepiva, to će nam biti od presudne pomoći", naglasio je.

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer i njezin njemački partner BioNTech zatražili su u petak od američke Agencije za lijekove (FDA) da odobri njihovo cjepivo protiv COVID-19 i tako postali prvi proizvođači u Sjedinjenim Državama i u Europi koji su to učinili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene