Obavijesti Video Pretražite Navigacija
popuštanje mjera?

Premijer Plenković o rezanju plaća, ali i reaktiviranju gospodarstva: ''Prostora će biti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Užeg kabineta komentirao je gospodarsku situaciju i poručio da o rezanju plaća u javnom i državnom sektoru razgovara sa socijalnim partnerima.

Premijer Andrej Plenković komentirao je i uspostavu linije
za valutni ugovor o razmjeni između Hrvatske narodne banke (HNB) i Europske središnje banke (ECB) rekavši kako je ona važan i ohrabrujući signal u borbi s posljedicama koronavirusa i u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema opuštanja I dalje ćemo raditi od kuće, a ni na more nećemo moći samo tako. Ovo su mjere koje i dalje ostaju na snazi Andrej Plenković na sjednici Vlade u tri faze Kad će se što otvoriti? Plenković otkrio kad ćemo kod frizera, kad u školu i vrtić, a kad u kafiće

"Dobili smo važan signal kao država koja planira uvesti euro. Na tom tragu, poruka o valutnoj razmjeni je izrazito bitna Hrvatskoj, ne samo da ustraje na putu uvođenja eura, nego je i nova mogućnost u kojoj po prvi puta Hrvatska ima prigodu razmijeniti s ECB-om dvije milijarde eura", rekao je Plenković nakon užega Vladina kabineta.

Dodao je da će ovo blagotvorno djelovati na domaće financijske institucije uslijed koronakrize.

 

HNB je u srijedu izvijestio da je s ECB-om uspostavio "valutni swap", koji omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura.

Valutni swap je HNB-u na raspolaganju u slučaju potrebe. Njime će, bude li potrebno, HNB moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama.

Valutni ugovor o razmjeni bit će aktivan do 31. prosinca 2020. godine, a po potrebi ga je moguće i produžiti.

Plenković o procjeni MMF-a

Nakon procjena MMF-a o padu gospodarstva rekao je da procjene različitih institucija variraju, ali da je sigurno da ćemo imati negativne efekte koronakrize. ''Važno je da zadržimo mogućnost financiranja mjera i države'', poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na pitanje o rezanju plaća u javnom i državnom sektoru premijer je rekao da želi da smjer racionalizacije bude u dogovoru sa socijalnim partnerima. Za primjedbe sindikata da državna pomoć poslodavcima nije transparentna, Plenković je rekao da je pitao sinidkalnog čelnika na koga misli i da nije dobio odgovor. ''Pa ne može poslodavac ne proslijediti taj novac radniku, ako netko zna da nešto nije po pravilima, neka to prijavi HZZ-u'', rekao je.

Objasnio je da se Hrvatska odlučila na restriktivne mjere kako bi se smanjio broj zaraženih koronavirusom te ocijenio da su mjere polučile rezultate. ''Samo 37 novozaraženih danas, u zadnjih 15 dana nismo imali manji broj. Nažalost imamo i troj umrlih'', rekao je. Kaže da će se sad fokus staviti na domove za starije koji su najranjivije područje. Rekao je da svi želimo doći u fazu da epidemiološke poruke to dopuste da se reaktivira gospodarstvo. Na pitanje ima li za to prostora odgovorio je: ''Prostora će biti.''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene