Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sporne platforme

Cure novi detalji istrage USKOK-a u Ministarstvu zdravstva: Dvije tvrtke, pet spornih ugovora, 18 milijuna kuna...

Aktualno Galerija Ivan Čorkalo Ivan Čorkalo Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.HR USKOK istražuje Vilija Beroša - 1 USKOK istražuje Vilija Beroša - 1 Foto: DNEVNIK.hr USKOK istražuje Vilija Beroša - 2 USKOK istražuje Vilija Beroša - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 USKOK istražuje Vilija Beroša - 3 Galerija 1/6 >>
USKOK češlja javnu nabavu u Ministarstvu zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da USKOK češlja sve okolnosti vezane za izradu platforme Cijepise.zdravlje.hr. Predmet interesa USKOK-a je i projekt eBolnice.

Pročitajte i ovo Ilustracija davali mito USKOK dovršio istragu: Optuženo 15 osoba zbog lažnih COVID potvrda Ilustracija Izvijestio USKOK Nova optužnica za lažne covid potvrde: Već šesta skupina okrivljenih

U fokusu USKOK-a je pet spornih ugovora, koja su, prema saznanjima Dnevnika Nove TV ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva sklopilo ih je s poduzećima IN2 i Cuspis.

Iz Ministarstva su potvrdili da je USKOK izuzeo dokumentaciju oko digitalnih platformi, koje vode evidenciju oko dolaska cjepiva i broja cjepljenih ljudi. S druge pak strane, jedna od tvrtki ugovaratelja, IN2, kažu da nemaju informacije o istražnim radnjama, te da su prošle godine s Ministarstvom u postupcima javne nabave potpisali ugovore vrijednost 12 milijuna kuna.

Trošak je to koji je nastao za mandata Vilija Beroša, a Hrvatska troši još na desetke milijune kuna u digitaliziciju zdravstva. U registru javne nabave teško je i pobrojati sve ugovore sklopljene za izradu digitalnih platformi. Milijunska ulaganja u digitalizaciju zaista ne bi bila sporna, da sve funkcionira kako treba. Zato su se i ovi ugovori našli pod povećalom USKOK.

Problem je što platforme ne funkcioniraju pa tako pet mjeseci od početka cijepljenja nema npr. točne brojke koliko je građana prijavljeno za cijepljenje i koliko ih je točno cijepljeno, ne postoji jedno mjesto na kojem bi se jednim klikom moglo vidjeti je li netko cijepljen, jer naprosto digitalne platforme nisu umrežene i nastaje kaos.

Sve to košta porezne obveznike, ali i komplicira i usporava proces cijepljenja. A sve je to, obzirom na činjenicu da se imalo vremena pripremiti za proces cijepljenja, zaista porazna činjenica.

Berošu probleme izaziva i situacija u Klinici za tumore, tamo je ostalo raditi tek tri radiologa. Tamo se obavljaju samo hitne pretrage. Riječ je o najugroženijoj skupini pacijenata. Ministar Beroš jučer je odgovornost prebacio na ravnatelja KBC-a Sestara Milosrdnica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene