Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBRE VIJESTI

Nastavak pozitivnog trenda: Slovenija opet bez novooboljelih ili umrlih od koronavirusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji u zadnja 24 sata nakon 677 testiranja nije zabilježen nijedan novi slučaj covida-19 ili smrtni slučaj uslijed zaraze tom bolešću, umro, objavila je slovenska vlada u subotu.

Nastavlja se pozitivan trend iz zadnja dva tjedna kad je broj novooboljelih bio minimalan ili ih nije bilo, što otvara prostor za nastavak relaksacije dosadašnjih mjera restrikcija javnog i ekonomskog života, ali uz epidemiološke mjere opreza.

Pročitajte i ovo Korona prosvjed u Ljubljani - 3 Okupili se treći tjedan zaredom VIDEO Tisuće ljudi u Ljubljani na korona prosvjedu, otac djevojke koja je preminula nakon cijepljenja: "Ona nije postotak, bila je moje dijete" Slovenija postrožila prelazak granice - 1 VRAĆAJU I MASKE Slovenija mijenja mjere na granici, doznajte što će po novome trebati ispunjavati za ulazak u zemlju čak i ako ste samo u tranzitu

Do sada je među zaraženima bilo ukupno 105 smrtnih ishoda među oboljelima, u velikoj većini starijih osoba s brojnim pridruženim bolestima.

U bolnicama je trenutno 19 hospitaliziranih, od čega četvero na intenzivnoj njezi, a samo 18 osoba smatra se potencijalnim prenositeljima virusa odnosno aktivnim nositeljima zaraze. Do sada je od početka epidemije napravljeno 74.419 testova, s ukupno potvrđenih 1468 slučajeva zaraze, a iz bolnica je nakon oporavka otpušteno 280 pacijenata oboljelih od covida-19.

Prestanka širenja zaraze otvara prostor za daljnje ublažavnje dosadašnjih mjera, pa i otvaranje turizma, no za veći prihod stranih turista čeka se otvaranje granica susjednih država, osobito Austrije, nakon što je prijelaz granice prošlog tjedna omogućen bilateralnim sporazumom s Hrvatskom koja ima sličnu epidemiološku situaciju.

Za ponedjeljak je najavljen i ponovni početak nastave u razredima za završne razrede osnovnih škola, a vlada je potvrdila da će početkom idućeg tjedna donijeti i odluku o mogućem početku nastave u učionicama za sve osnovce.

Kako prenose slovenski mediji, velik je pritisak vladu da se to učini no jedan od problema je osiguranje dovoljno prostora za učenje jer prema uputama nastava sada mora biti u manjim grupama učenika koji su fizički na propisanoj distanci.

Na snazi i dalje ostaje zabrana kretanja i okupljanja na javnim prostorima skupina više od pedeset ljudi.

Odgovor slovenske vlade na krizu ne zadovoljava, međutim, dio građana .

U petak na večer u Ljubljani je po nekim procjenama u "biciklističkim" prosvjedima protiv koalicijske vlade sudjelovalo i do pet tisuća ljudi, uz uobičajene kritike vladi za navodno loše vođenje države u vrijeme pandemije, klijentelizam i korupciju, te autokratske poteze. Većina prosvjednika nosila je maske, ali nije uvijek poštovala propisanu fizičku distancu.

Prosvjedi u Ljubljani i u nekoliko drugih gradova su uglavnom protekli mirno, no policija je u subotu potvrdila da je privela jednu osobua, ustanovila 4 slučaja kršenja javnog reda i mira i 23 slučaja prekršaja odluke o zabrani okupljanja na javnim mjestima.

Policija je prije prosvjeda po običaju ogradom zatvorila pristup zgradi parlamenta u središtu Ljubljane, dok su prosvjednici prikupljali i potpise sa zahtjevom da sadašnja koalicijska vlada Janeza Jaše da ostavku.

Premijer Janez Janša već je ranije ocijenio da prosvjede pod krinkom nevladinih organizacija organiziraju lijevi "ekstremisti", te da se radi o pokušaju rušenja vlade koja je odlično obavila posao obuzdavanja epidemije i dobro upravlja državom.

Predsjendik države Borut Pahor u četvrtak je, u razgovoru za emisiju "Faktor" privatne televizije TV-3, pozvao na smirivanje napetog političkog ozračja i na suradnju vlade, parlamenta i oporbe, ustvrdivši da bi sadašnja polarizacija bila opasna ako se nastavi jer nakon pandemije koronavirusa slijedi teška gospodarska i socijalna kriza.

Pahor je tom prilikom kazao da bi bilo pravo oporbe da predstavi svoj alternativni program javnosti ako ga ima, ali da je sadašnja vlada u uvjetima epidemije dobro upravljala krizom i državom, te da česte zamjerke na račun vlade i premijera o "orbanizaciji" države, autokratskom stilu vladanja i snižavanju demokratskih standarda vidi kao nepotrebno pretjerivanje.

Pahor je upozorio da bi eventualni pad vlade i održavanje prijevremenih izbora za Sloveniju bilo opasno i da je dobro što nije bio prihvaćen prijedlog ranijeg premijera Marjana Šareca da se nakon odlaska njegove vlade održe prijevremeni izbori jer bi Slovenija u tom slučaju bila bez operativne vlade s punim ovlastima više mjeseci, što se na sreću nije dogodilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene