Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zatvoreni do 2. prosinca

Engleze nakon izlaska iz karantene čekaju stroge mjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika većina od 56 milijuna stanovnika Engleske, uključujući London, i dalje će živjeti pod strogim mjerama nakon završetka karantene početkom prosinca, objavila je u četvrtak britanska vlada, dodajući da će se protiv pandemije odsad boriti na lokalnoj razini.

Nakon mjesec dana opće karantene koja završava 2. prosinca, Engleska će uvesti lokalna ograničenja ovisno o učestalosti virusa, prema sustavu na tri razine.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Sve opcije moguće Hoće li skratiti vrijeme karantene? Zdravstveni sustav u problemima: "Sve opcije su na stolu..."

"Nacionalne mjere (karantene) omogućile su da se uspješno preokrene krivulja epidemije", izjavio je ministar zdravstva Matt Hancook zastupnicima, uz pad broja zaraza i hospitalizacija.

"Razumijem učinak ovih mjera, ali one su bile potrebne zbog opsega prijetnje s kojom smo suočeni", inzistirao je i naglasio da će lokalna ograničenja biti stroža od onih prije karantene "kako bi se virus zadržao pod kontrolom".

Diljem Engleske otvorit će se trgovine koje nisu nužne, a škole će i dalje održavati nastavu. U svim slučajevima gdje je to moguće preporučuje se rad od kuće.

Ali u područjima gdje je na snazi najviše upozorenje, poput Birminghama, Manchestera, Newcastlea, Bristola i Leedsa, pubovi i restorani ostat će zatvoreni i nudit će samo dostavu. Bit će zabranjeni susreti s osobama iz drugih kućanstava i u zatvorenom i na otvorenome, osim iznimno u parkovima.

U Londonu, kao i većini Engleske, rizik je ocijenjen visokim (2. razina). Pubovi i restorani mogu raditi jedino ako poslužuju obroke, a susreti članova raznih kućanstava ograničeni su na šest osoba vani i zabranjeni u zatvorenom.

Nove procjene bit će objavljene 16. prosinca.

Britanske vlasti početkom tjedna odlučile su tijekom nekoliko dana za Božić ublažiti mjere ograničenja poduzete u sklopu borbe protiv novog koronavirusa i dopustiti obiteljska okupljanja od 23. do 27. prosinca.

Velika Britanija, gdje svaka regija određuje vlastitu strategiju, ima 56.500 umrlih, najviše u Europi, i 1,5 milijuna pozitivnih slučajeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene