Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otkrila kad će podnijeti ostavku

Divjak se žestoko obrušila na Zagreb: ''Da se pitalo njih, računali bismo na grah''. Pogledajte kako je odgovorila hoće li se učlaniti u HDZ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je nastava za učenike nižih razreda, a vrata su otvorili i vrtići. Kako je sve prošlo prvi dan i kakvi su planovi za dalje u intervjuu za DNEVNIK.hr otkrila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Odgovorila je i na pitanje hoće li se učlaniti u HDZ i kad će podnijeti ostavku.

Ministrica Blaženka Divjak kaže da danas nisu dobili informacije ni o kakvim problemima. Podsjetila je da je u petak bilo primjedbi roditelja da ih škole, ravnatelji, gradski uredi i županije odgovaraju od slanja djece u školu, ali se to riješilo.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak za Dnevnik.hr roditelji u nedoumici Otkrivamo upute: Evo kojoj se djeci ne preporučuje odlazak u vrtić i školu te koje su mjere predviđene Slika nije dostupna Ovisno o epidemiološkoj situaciji Kada će se djeca vratiti u vrtiće i školske klupe? Capak: ''Postoje planovi za to. Neki godinu mogu završiti i bez povratka u škole''

Ekipa Dnevnika Nove TV snimala je u ponedjeljak vrtiće i škole u koje je došlo čak manje djece od ionako malo prijavljenih, ali ministrica kaže da s druge strane oni imaju upita roditelja mogu li se naknadno prijaviti u školu. Prema podacima od petka, radi se od oko 4500 djece u školama i oko tri puta više u vrtićima.

Je li ovo fijasko? Mislite li da je tako malo djece u školi jer roditelji ne rade ili jer vam ne vjeruju da je u školama i vrtićima sigurno?

To je zato što imamo restriktivne epidemiološke mjere, a ako ih poštujemo djeca su u najvećoj mjeri sigurna. Ni u drugim državama članicama EU-a nema odredbe da sva djeca sada moraju krenuti u školu.

Žestoko o odluci Zagreba da u školama neće biti nastave

Na roditeljima je bila odgovornost o slanju djece u vrtiće i škole. Tko će biti odgovoran ako virus uđe u vrtiće i škole? Molim vas nemojte odgovoriti – virus.

Roditelj je trebao odlučiti na temelju uputa. Što se tiče odgovornosti, vidjela sam puna dječja igrališta, roditelje s djecom u trgovinama, danas sigurno i u šoping centrima. U školi su higijenske mjere puno čvršće i jače. Ako se osiguraju svi uvjeti onda sam sigurna da možemo vjerovati stručnjacima da su djeca, koliko je god moguće, u školama sigurna.

Je li u planu otvaranje škola i za više razrede i srednje škole?

Nije u planu, nastava na daljinu ide izvrsno u prosjeku.

Kako će se provesti državna matura?

Što će biti s upisima u školu? Hoće li najesen prvašićima nastava početi tako što će roditelj upaliti televizor?

Uređujemo odluku oko upisa, malo će se odužiti, neće sve biti završeno prije godišnjih odmora, kao što je bilo inače. Teško je reći kako će godina početi, ali mislim da ćemo imati mješoviti model nastave.

Ministrica je najavila da će krajem svibnja donijeti odluku o upisima u srednje škole u koje se i inače upisi provode elektroničkim putem. Apelirala je na fakultete da ne rade planove za masovne ispite uživo.

Ministrica je, uz izgovor da su u tijeku pregovori, izbjegla konkretan odgovor na pitanje hoće li prosvjetari dobiti povećanje plaća koje su izborili štrajkom. Naglasila je ipak da trebaju biti svjesni situacije, a to je da se proračun ne puni prema predviđanjima, da su deseci tisuća ljudi ostali bez posla i da je upitna turistička sezona. ''Svi moramo biti svjesni da je ovo trenutak za solidarnost'', poručila je ministrica.

Ministrica odgovara na vaša pitanja – kad će se učlaniti u HDZ?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene