Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPLIT GRAD SLUČAJ?

Božinović o slavlju Torcide i splitskom mimohodu za Vukovar: "Ovo niti je bilo organizirano niti je bilo prijavljeno i to nije dobro"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina građana predvođenih Torcidom održalo je u srijedu mimohod za Vukovar u Splitu. Većina se nije pridržavala epidemioloških mjera. "Ovo niti je bilo organizirano niti je bilo prijavljeno i to nije dobro", izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj konferenciji za novinare Stožera.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je posljedice slavlja Torcide na porast broja zaraženih u Splitu te mimohod u Splitu za Vukovar održan u srijedu.  

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu" Slika nije dostupna ''Policija će postupati u dva smjera'' Božinović oštro osudio napad na novinarku u Splitu: ''Napadnuta je u crkvi na najveći kršćanski blagdan jer je radila svoj posao''

Naime, nekoliko stotina građana predvođenih Torcidom održalo je u srijedu mimohod za Vukovar u Splitu. Većina se nije pridržavala epidemioloških mjera. Rijetko tko je nosio zaštitnu masku. 

U petak je Splitsko-dalmatinska županija zatražila strože mjere, odnosno da se radi u kućama ili u smjenama. Na današnjoj konferenciji za novinare situacija je ocjenjena lošom te je rečeno da je 40 posto testiranih - pozitivno.  

Na pitanje je li slavlje Torcide ipak imalo posljedica i što je s mimohodom za Vukovar, ministar je rekao kako se nada da će građani izbjegavati događaje na kojima se mogu zaraziti.

"Pitanje potvrđuje s kakvim se problemima susrećemo. Mi govorimo o organiziranim okupljanjima, ovo niti je bilo organizirano niti je bilo prijavljeno i to nije dobro. Policija u svakom takvom trenutku i u takvoj situaciji procjenjuje koja bi vrsta reakcije bila produktivna i dobra. 

Nadamo se da će svi naši građani izbjegavati situacije u kojima se mogu zaraziti. Pitanje je policijskog čelnika na terenu da procijeni kako je najpametnije raditi. Treba uključiti rad svih i lokalnih županijskih stožera koji se moraju uključiti", izjavio je ministar na konferenciji za medije Stožera.

Danima se pozivalo ljude

Skup nije bio prijavljen, no danima se pozivalo ljude da dođu. Na pitanje tko će odgovarati ako Vukovar postane novo žarište, ministar je odgovorio: 

"Ja sam čuo splitske liječnike i vlasti u županiji da nemaju konkretne indikacije da je događaj od prije nekoliko tjedana doveo do povećanog broja novozaraženih.

Ponavljam, policija će procjenjivati zajedno s drugim službama što je najbolji odgovor i djelovati preventivno, no ne može se sve svesti samo na reakciju policije i da se iza takvih događaja jedino pita za službeno stajalište policijsku upravu.

Ima puno drugih čimbenika i na lokalnim i na županijskim razinama koji su vrlo blizu i onima koji odlučuju na razini Stožera. To je pitanje za više ljudi koji u tome sudjeluju.

Ja ne bježim od toga, uvijek ću govoriti ono što radi policija. Međutim, svesti cijelu ovu priču i bilo koju drugu priču u društvu na to da se uvijek oglašava samo policija, nije fer ni prema policiji niti nas vodi prema rješavanju problema u društvu", rekao je Božinović, no nije odgovorio na pitanje tko će i hoće li netko uopće odgovarati zbog okupljanja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene