Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASTAVA SE MOŽE PRILAGODITI

Ministar Fuchs: "Djeca mogu biti širitelji, ali ne i superširitelji. Ponovno razmišljamo o brzim testovima". Otkrio i koliko bi se profesora cijepilo

Aktualno Galerija Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Foto: DNEVNIK.hr +0 Radovan Fuchs Galerija 1/2 >>
Od ponedjeljka će se učenici u nekim županijama vratiti u školske klupe, ovisno o broju zaraženih na tom području. Ministar Fuchs osvrnuo se na situaciju s koronavirusom.

Većina učenika sjedit će sutra u školskim klupama, ovisno o broju zaraženih u nekoj županiji, lokalnoj zajednici, samoj školi ili određenom razredu. Poruka roditeljima, pokušajte se prilagođavati od dana do dana i poučavati djecu sigurnom ponašanju među vršnjacima. O njima nažalost, ovisi sigurnost cijelih obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štrajka glađu Rusija neće dopustiti da Navaljni umre u zatvoru: "Ponaša se kao huligan koji želi pozornost. Jedan dan ga boli ruka, drugi noga..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prozvao ih za izmjene ugovora Stojić Deban pozvala Tomaševića da se ispriča: "Takve radnje nisu se dogodile, i takve radnje nisu niti u tijeku da se dogode"

''Istraživanja su u tijeku i prikupljaju se podaci o sigurnosti primjene na djeci i vrijeme će pokazati, ovisno o tim znanstvenim podacima koji se prikupe. Možda će biti moguće i cijepljenje djece, no za sada to nije slučaj'', rekla je epidemiologinja HZJZ-a, Tatjana Nemeth Blažić.

U zatvorenoj Rijeci, ipak otvorene one škole, kojima nije osnivač županija nego grad.

''Ipak niži razredi i dalje nastavljaju sa nastavom u školi, a viši, od 5. do 8. da još sljedeći tjedan ostaju od kuće'', govori Hinko Mance, načelnik Stožera civilne zaštite grada Rijeke.

Privremeno primirje i u Istri, tamo idu u školu svi niži razredi, sa svim svojim simptomima.

''I da ih sa simptomima koji su nalik prehladi ne puštaju u školu, nego zajedno sa svojim liječnicima utvrde o čemu se radi. Možda će se raditi o COVID-u, možda o bakteriji, a možda samo o ispitu iz matematike'', objasnio je načelnik Istarskog stožera, Dino Kozlevac.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala s ministrom znanosti i obrazovanja, Radovanom Fuchsom, o situaciji s pandemijom u školstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odstrel je zabranjen Čopor vukova zaklao 87 ovaca: "Moramo ograđivati kuće da ne bi vuk došao djeci. Nedavno je viđeno njih devet kako u podne prelaze cestu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U podrumu obiteljske kuće Eksplodirala plinska boca u Sesvetama, jedna osoba ozlijeđena. Kući prijeti urušavanje

Oko 60 posto učenika diljem Hrvatske sutra će sjediti u školskim klupama. Zaražene djece, koja su upisana u sustav, je manje nego li u prosincu prošle godine, govori ministar Fuchs.

Ako dođe do porasta zaraze, bit će lako prebacivati se između triju modela - A, B i C. Modeli u županijama, koji se koriste, trenutno su najprimjereniji.

''Djeca mogu biti širitelji, ali ne superširitelji. Po našim pokazateljima iz drugog vala, studija u Splitu je pokazala da kod 1000 testirane djece, brzim antigenim testom, niti jedno nije bilo asipmtopatski pozitivno'', rekao je te dodao da bi ga uskoro mogli i ponoviti.

Interes za cijepljenje djelatnika u sustavu je dobar, ali u utorak će se znati konačan broj, kada se lista zaključa. ''Kreće se izmeđi 30 i 40 posto'', rekao je, ali nije zadovoljan postotkom. ''Bilo bi bolje kada bi on bio daleko veći i ja se nadam da će biti veći interes'', otkrio je.

Prioriteta, unutar prioriteta neće biti jer su u obrazovnom sustavu mnoge specifičnosti. U višim razredima učenici nose maske, dok je primjerice u vrtiću to nemoguće. Također, odgajatelji ne mogu biti na distanci jer moraju ostvarivati fizički kontakt među djecom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREKRŠIO NEKOLIKO ZAKONA Policija objavila detalje incidenta u Splitu: Mladić koji je ukrao noževe iz trgovine i mahao njima po ulici danas na sudu

Pročitajte i ovo Marko Ostanek - 6 MNOGO JE TOGA NA KOCKI Najperspektivniji hrvatski borac protivnicima čita poeziju: Provjereno donosi priču o borbi i ugovoru koji mijenja život

Pandemija i ovakav oblik nastave nepovoljno utječe na djecu, objašnjava, ''utječe na psihofizički razvoj, na njihov socijalni razvoj i niz okolnosti''.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene