Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ujedinjene snage

Indija se suočava s kritičnom nestašicom kisika, SAD i europske države šalju hitnu pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku su međunarodni napori da se pomogne Indiji koja se suočava s kritičnom nestašicom kisika uslijed zastrašujućeg porasta zaraženih koronavirusom, prenose svjetski mediji.

Indiju koja ima 1,3 milijarde stanovnika, zahvatio je novi val epidemije koronavirusa. U nedjelju je prijavila gotovo 350.000 zaraženih i 2767 umrlih u zadnja 24 sata.

Njezin zdravstveni sustav puca zbog velikog priljeva bolesnika za koje u bolnicama nedostaje postelja, kisika i potrebnih lijekova. Premijer Narendra Modi pozvao je sve građane na cijepljenje i veliki oprez, rekavši da je Indiju pogodila "oluja" zaraze nakon što je postavila globalni rekord u dnevnim slučajevima infekcije COVID-om.

SAD će odmah poslati sirovine za cjepiva, medicinsku i zaštitnu opremu. Francuska, Velika Britanija i Njemačka također su obećale da će brzo pomoći.

Washington će osigurati sirovine za cjepivo protiv COVID-a te medicinsku i zaštitnu opremu kako bi pomogle Indiji da odgovori na ogroman porast slučajeva zaraze koronavirusom, rekla je u nedjelju glasnogovornica Bijele kuće.

"SAD danonoćno rade na raspoređivanju raspoloživih resursa i zdravstvenih zaliha", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne. Dodala je i da će SAD poslati sirovine potrebne Indiji za proizvodnju cjepiva Covishield, kao i terapijske lijekove, komplete za brzu dijagnostiku, respiratore i zaštitnu opremu za radnike na prvoj crti obrane.

SAD također istražuju mogućnosti da Indiji omoguće proizvodnju kisika i srodne zalihe. Britanska vlada je u nedjelju priopćila da će više od 600 komada opreme poslati kao hitnu medicinsku pomoć Indiji.

"Životno važna medicinska oprema, pa tako stotine koncentratora kisika i respiratora upravo su na putu iz Velike Britanije u Indiju", rekao je britanski premijer Boris Johnson kako bi "podupro napore za sprječavanje tragičnog gubitka ljudskih života zbog ovog strašnog virusa".

Nakon razgovora s indijskom vladom, "prva pošiljka opreme otišla je u nedjelju iz Velike Britanije i u New Delhi treba stići u utorak rano ujutro", ističe se u priopćenju. Ministar zdravstva Matt Hancock pozvao je svjetske vlade da "zajedničkim snagama pobijede ovu strašnu bolest".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠOKANTNE BROJKE Bilježe najveći dnevni porast novozaraženih u svijetu od početka pandemije: U 24 sata pozitivno više ljudi no što je stanovnika u Splitu i Rijeci

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tek uvode lockdown Probili crni rekord: Dnevno ih se zarazi više od 100.000, bolnice krcate

Do kraja idućeg tjedna uslijedit će druge pošiljke, dodaje se u priopćenju. Bit će ukupno devet zrakoplovnih pošiljki sa 495 koncentratora kisika i 140 respiratora.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona također je u nedjelju najavio da će u Indiju idućih dana poslati respiratore. EU je nešto ranije u nedjelju obećao "pomoć" Indiji putem svog Europskog mehanizma civilne zaštite.

I njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da njezina vlada priprema žurnu pomoć, ne navodeći druge pojedinosti.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene