Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva dolara po satu

Užas krize koronavirusa u SAD-u: U El Pasu zatvorenike plaćaju da nose tijela u hladnjače jer u mrtvačnicama nema mjesta

Testiranje pacijenata na koronavirus - 2
Testiranje pacijenata na koronavirus - 2 Foto: Dnevnik Nove TV
U kažnjeničkim uniformama, s maskama, rukavicama i zaštitnim naočalama, zatvorenici pomažu u prenošenju umrlih od koronavirusa u hladnjače u teksaškom El Pasu. U mrtvačnicama nema mjesta.

Pandemija koronavirusa gotovo da nije poštedjela nijedan kutak Sjedinjenih Država, ali slike urušenog zdravstvenog sustava u teksaškom pograničnom gradu El Pasu podcrtavaju užase krize. Zatvorenici dobivaju dva dolara po satu za nošenje mrtvaca, a to rade samo oni koji žele.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Benjamin Netanyahu nezadovoljstvo situacijom SAD nezadovoljan politikom Izraela: Uvodi nove sankcije

"Kad nema osoblja, nikoga da pomogne, a ima dobrovoljaca, pa makar to bili i zatvorenici, onda je to jedini izbor koji imamo", rekao je za lokalnu televiziju okružni sudac Ricardo Samaniego.

Pandemije uzrokuje kaos u gradovima velikim i malim u Teksasu i diljem SAD-a, ali El Paso je posebno teško pogođen. Sa svojih 680 tisuća stanovnika, El Paso je znatno manji od Houstona, San Antonija i Dallasa, ali svaki šesti Teksašanin koji je zbog Covida-19 morao u bolnicu iz tog je grada.

Gotovo pola svih bolničkih kreveta u gradu zauzimaju oboljeli od te bolesti. Broj slučajeva ondje je u dva mjeseca narastao za 242 posto. Do srijede su imali više od 77 tisuća zaraza koronavirusom i više od 800 umrlih.

Medicinske sestre na izmaku snaga

Stručnjaci kažu da je alarmantno ako se pet posto testova na koronavirus pokaže pozitivnim, a u El Pasu je to čak 19 posto. U ostalom dijelu države, koja je prošli tjedan postala prva savezna država s više od milijun slučajeva, taj je postotak 11.

Medicinska sestra Lizette Torres iz Medicinskog centra Del Sol u El Pasu smatra da treba uvesti strože mjere jer će u suprotnom bolnički sustav potpuno kolabirati. Njezin je sindikat organizirao koncert na otvorenom kako bi upozorio stanovnike da ne izlaze. Sat vremena nosili su transparente "Ostanite doma" i "Podržite medicinske sestre".

"Trebali bi uvesti potpuno zatvaranje", rekla je Torres i dodala da su medicinske sestre "tjeskobne" i ponekad vrlo "demoralizirane". "Mogu vam reći da medicinske sestre imaju trenutke kad se slome".

U bolnicama u El Pasu nalazi se 1052 pacijenata oboljelih od covida-19, što je 49 posto ukupnih bolničkih kapaciteta. A u regiji je ostalo još svega 46 slobodnih kreveta na odjelima intenzivne skrbi. Ricardo Samaniego naredio je 29. listopada zatvaranje, ali su na to odmah reagirali teksaški državni odvjetnik Ken Paxton i skupina vlasnika restorana, dobili su slučaj na sudu i uredba je ukinuta.

A guverner Greg Abbott, pristaša dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, kaže samouvjereno: "Nećemo imati novo zatvaranje u državi Teksas".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene