Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija koronavirusa

Rusija priznala porast broja zaraženih, najavljuje ograničavanje kretanja: "Liječnici i bolnički kreveti su spremni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica ruske vlade za zdravstvo Tatjana Golikova je u petak priznala "ozbiljan porast" slučajeva koronavirusa u Rusiji, ali je jamčila da je njezina zemlja spremna suočiti s time.

"Posljednja dva tjedna pratimo porast broja novih slučajeva koronavirusa. To je ozbiljan porast", rekla je Golikova na konferenciji za novinare, prenijela je državna televizija Rusija 24.

Pročitajte i ovo Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali... Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji"

U petak je u Rusiji službeno registrirano 9412 novih slučajeva koronavirusa i 186 smrtnih ishoda u 24 sata, najviše od 23. svibnja.

Golikova je rekla da je taj porast povezan s povratkom na radna mjesta velikog broja djelatnika kao i početkom jeseni, tradicionalne sezone zaraznih bolesti.

"Ali situacija je potpuno drugačija od one na početku pandemije u ožujku i travnju. Liječnici su spremni, bolnički kreveti su spremni, imamo dovoljno zaštitne opreme i lijekova", rekla je Golikova i pozvala Ruse na poštivanje razmaka i nošenje zaštitnih maski.

"Nemamo izbora. Ili ćemo poštivati sigurnosne mjere koje određuju liječnici, ili ćemo uvesti mjere ograničenja kretanja, što ne želimo i ne namjeravamo poduzeti", naglasila je.

Obuka pasa za otkrivanje koronavirusa

Golikova je u petak nazočila predstavljanju projekta državne zrakoplovne kompanije Aeroflot, koja je pokrenula obuku pasa koji mogu otkriti koronavirus.

Petnaestak pasa rase "šalajka" (hibrida šakala i lajke, sibirske lovačke pasmine koja je stvorena prije dvije godine) koji imaju posebno osjetljiv njuh, trenirani su od lipnja za otkrivanje uzoraka zaraženih koronavirusom.

"Ti uzroci sadržavaju mali broj DNK Covida-19 koji ima specifičan miris", objasnio je generalni direktor Aeroflota Vitalij Saveljev.

Psi će moći otkriti oboljele od Covida-19 njušeći zaštitnu masku putnika ili uzorak njihove sline. Precizirao je da će prvi rezultati projekta biti poznati u prosincu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene