Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dosad umrlo 1113 osoba

Covid-19 u posljednja 24 sata ubio 97 ljudi: "Koronavirus je potencijalno veća prijetnja od terorizma"

Taksist s Tajlanda
Taksist s Tajlanda DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Taksist s Tajlanda Taksist s Tajlanda Foto: DNEVNIK.hr +0 Pacijenti u bolnici Galerija 1/2 >>
Broj zaraženih koronavirusom u Kini dosegnuo je 44.653, a broj umrlih od posljedica zaraze virusom službenog naziva Covid-19 popeo se na 1113, priopćile su u srijedu vlasti u Pekingu.

U posljednja 24 sata od koronavirusa je umrlo 97 osoba te je zabilježeno novih 2015 slučajeva zaraze, najnoviji su u srijedu objavljeni podaci kineske Nacionalne komisije za zdravlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Voditelj stručnog tima Komisije Zhong Nanshan dan ranije izjavio je da bi epidemija koronavirusa u toj zemlji mogla biti zauzdana do travnja, a najnovije brojke pokazuju da možda ima razloga za optimizam, ocjenjuje novinska agencija Reuters.

Broj umrlih i novooboljelih u provinciji Hubei, epicentru epidemije koja je praktički posve izolirana od ostatka svijeta, u utorak je iznosio 94 (umrlih) te 1068 (novih slučajeva bolesti), što je manje od 3000 novooboljelih, koliko je zabilježeno 4. veljače, i najniže od 31. siječnja, kada je zabilježeno 1347 novih slučajeva zaraze.

No ukupan broj smrtnih slučajeva u Kini toliko se popeo da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) novu bolest, kojoj je u utorak nadjenula službeno ime Covid-19, proglasila potencijalno većom prijetnjom od terorizma.

"Svijet se mora probuditi i odnositi se prema ovome neprijatelju kao prema najvećem neprijatelju", kazao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus te najavio da bi prvo cjepivo moglo biti dostupno za 18 mjeseci.

Nanshan, glavni savjetnik kineske vlade u vezi s epidemijom koronavirusa, naglasio je da broj novih slučajeva zaraze u nekim provincijama pada te prognozirao da će epidemija u ovome mjesecu dosegnuti vrhunac.

"Nadam se da bi ova epidemija mogla završiti negdje u travnju", izjavio je Zhong, epidemiolog koji je odigrao ulogu u suzbijanju epidemije SARS-a 2003.

Čak i ako se ostvari njegova prognoza i epidemija uskoro bude suzbijena, koronavirus je već snažno pogodio kinesko gospodarstvo - tvrtke su počele otpuštati radnike, a mnoge su najavile da će im trebati milijarde dolara zajmova kako bi se održale. Opskrbni lanci proizvođača automobila i pametnih telefona prekinuti su. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene