Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa nisu učinili

Još 2015. inspekcija je otkrila nepravilnosti u Domu u Vukovarskoj: "Da smo imali trokrevetne sobe, možda bi se virus drugačije širio"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Domu za starije i nemoćne u splitskoj Vukovarskoj ulici dosad je od koronavirusa umrlo 18 ljudi. Na prevelik broj korisnika u sobama inspekcija je upozorila još prije pet godina.

Prema inspekcijskom nalazu kojeg je u posjedu Večernji list, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, Ivan Škaričić, upozoren je još 2015. kako Dom ne udovoljava minimalnim uvjetima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanje im je dobro Još troje umirovljenika iz splitskog doma prebačeno u bolnicu, četiri djelatnice zaražene Slika nije dostupna Slučaj Dom Župan Blaženko Boban o splitskom domu: "Neće biti oprosta ako se utvrdi da je netko pogriješio"

Netko je u Ministarstvo socijalne skrbi poslao anonimnu prijavu u kojoj se navodi da u ustanovi nije sve u skladu s Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalne skrbi. Prema njemu, spavaonice za korisnike drugog (ograničeno pokretni korisnici) i trećeg stupnja (trajno ograničeni korisnici koji bez tuđe pomoći ne mogu obavljati svoje primarne fiziološke potrebe niti se kretati bez invalidskih kolica) mogu imati najviše tri ležaja dok bi površina spavaonice trebala iznosti najmanje sedam kvadrata.

Večernji piše kako to nije bio slučaj u Domu za starije i nemoćne u Splitu, a na što je ravnatelja Škaričića upozorila i viša inspektorica Dorica Bezinović. Takva je situacija i danas, korisnici drugog i trećeg stupnja smješteni su četvereokrevetne sobe, na drugom katu na kojem je čak 16 smrtnih slučaja, od ukupno 18 u cijelom Domu.

Nekoliko djelatnika u Domu potvrdilo je Večernjem kako im je s vrha hijerarhije rečeno da se o tome ne smije pričati jer je to "stvar na kojoj bi Škaričić mogao pasti". 

"Da smo imali trokrevetne umjesto četverokrevetnih soba možda bi se i koronavirus drugačije širio", rekli su.

Helena Bandalović koja je imenovana koordinatoricom u Domu nakon izbijanja epidemije, rekla je, unatoč tome šro i nspkecijskom nadzoru piše drugačije, da se ta odredba odnosi samo na privatne domove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene