Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet ključnih načela

Italija objavila plan za drugu fazu borbe s epidemijom: "Moramo stvoriti uvjete za život s virusom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija je najavila plan tzv. „druge faze" borbe s epidemijom koronavirusa nakon što je danas zabilježen najniži broj smrtnih slučajeva u dva tjedna.

S današnjih 525 smrtnih slučajeva, broj umrlih u Italiji narastao je na 15.887, što je više od bilo koje druge zemlje na svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele ubrzati tempo Punktovi i u crkvama: Do kraja rujna Italija planira cijepiti 80 posto stanovništva Slika nije dostupna Prvi takav slučaj Preminuo pacijent koji je 250 dana bio pozitivan na koronavirus: "To samo pokazuje snagu virusa"

No, današnji je dan ujedno označio i najniži dnevni rast od 19. ožujka kad je zabilježeno 427 smrtnih slučajeva.

Broj zaraženih koji se nalaze na intenzivnoj njezi trenutno je 3.977 te je od petka pao za 17 slučajeva, a zabilježeno je i smanjenje ukupnog broja zaraženih.

Uskoro masovnije testiranje

Ministar zdravstva Roberto Speranza najavio je masovnije testiranje, a Italija je uložila  i dodatna sredstva u zdravstveni sustav u sklopu mjera za olakšavanje trenutne situacije.

Talijanska vlada bori se i s razornim posljedicama epidemije na gospodarstvo, a ministar je naveo pet ključnih principa za tzv. „drugu fazu“, u kojoj se očekuje popuštanje pojedinih mjera.

Speranza je istaknuo kako će na snazi i dalje ostati mjere društvenog distanciranja, uz širu upotrebu individualnih sredstava zaštite poput zaštitnih maski, piše Daily Mail

"Ne možemo isključiti drugi val virusa"

Povećat će se broj testiranja i praćenje kontakata, uključujući i upotrebu aplikacija za pametne telefone. Planira se i uspostavljanje bolnica u kojima će se liječiti isključivo pacijenti zaraženi koronavirusom.

„Dok se ne dogodi distribucija cjepiva, ne možemo isključiti drugi val virusa“, rekao je ministar.

Kazao je kako su pred Italijom „teški mjeseci“ te je zadaća vlade stvoriti uvjete za život s virusom.

Opća karantena koja je strogo ograničila kretanje ljudi i zamrznula svu ekonomsku aktivost koja nije ključna, službeno će trajati do 13. travnja, ali očekuje se kako će se taj period produžiti.

„Ako ne budemo rigorozni riskiramo da upropastimo sve ono što smo napravili“, zaključio je ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene