Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U redu za hranu

Hrvati iz paralizirane Italije: "Tko bi rekao da će nam obična nabava namirnica postati luksuz"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati u Italiji ispričali su nam kako je živjeti u potpunoj izolaciji.

Ako se nalazite u nekoj od "crvenih zona" i želite podijeliti svoju priču, video ili fotografije, možete nam se javiti na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna doznaje se od izvora Još jedna susjedna zemlja ublažava mjere i skraćuje policijski sat, u nedjelju im broj umrlih pao ispod 100 - prvi put od listopada Slika nije dostupna ITALIJA TONE U KAOS Zatvorenici u milanskom zatvoru popeli su se na krovove, u pobunama diljem zemlje dosad šestero mrtvih

Talijanski premijer Giuseppe Conte u srijedu je objavio kako u cijelu zemlju uvodi još strože mjere u pokušaju da se pod kontrolu stavi epidemija koronavirusa od koje je u toj zemlji dosad umrlo 827 ljudi. 

Od danas se u Italiji može samo do hrane i lijekova. Zagrepčanka Jelena, koja već osam godina živi u Milanu, atmosferu opisuje kao nadrealnu. 

"Čudno je skroz. Milano, koji inače vrvi ljudima, sada je prazan... Baš me jutros to nekako pogodilo kad sam izašla iz kuće. Ljudi se boje, osjeti se panika u zraku. Sad sam se vratila iz trgovine, stajala sam duže od sat vremena u redu, puštaju jednog po jednog. Kad napokon dođeš na red, preko mikrofona ti govore da požuriš jer je vani red sve veći", opisala je prvi dan izolacije Jelena. 

Kaže kako tek sada vidi promjene u ponašanju Talijana. 

"Jutros prvi put vidim puste ulice. Upravo sam u redu za supermarket, puštaju jednog po jednog, čini se da se tek sad zaista shvatila ozbiljnost situacije", ispričala je. 

"Tko bi rekao da će nam obična nabava namirnica postati luksuz", začudila se. 

Priznaje da je i sama cijelu situaciju podcijenila. 

"Moram priznati da sam cijelu ovu priču i osobno od početka shvaćala možda previše ležerno. Kako sam majka dvoje djece, koja već tjednima nemaju školu i vrtić, gotovo svaki dan sam ih vodila malo van, u šetnju ili park. I nisam jedina, parkovi su bili puni djece. Ali mislim da ćemo odsad izlazak morati svesti na minimum jer je situacija sve gora. Naoružati se strpljenjem, nema nam druge", zaključuje Jelena. 

Marko: "Osjećam se kao u zatvoru"

"Sad smo kompletno blokirani", rekao nam je jutros i Marko Jurković.  

"Svi su dućani zatvoreni, osim onih s hranom i lijekovima. Ponovo su svi navalili u kupovinu zbog panike. Šefovi su nam poslali mail da se sve zatvara. Neki su moji kolege na godišnjem jer nema puno posla", kaže Marko, koji radi za Google. 

Izolacija mu teže pada. 

"Čini mi se kao da sam u zatvoru. Imam mali vrt, pa kratko izađem. No kad se sjetim da moram još tri tjedna biti zatvoren, dođe mi loše. Zasad sam miran, ali sam zabrinut za roditelje i rodbinu koju uopće ne mogu vidjeti, zagrliti. Samo preko telefona. Svaki dan se čujemo. To izgleda neobično, kao da smo daleko tisuću kilometara", rekao je Marko.

"Više od 22 milijuna Talijana gledalo je sinoć vijest od totalnom zatvaranju. Mislim da je premijer dobro odlučio. Moramo svi surađivati jer inače nećemo tu bolest zaustaviti", zaključio je Marko. 

"Danas su se zatvorile banke, kafići, restorani. Rade ljekarne, dućani i kiosci", javila nam se Vanesa iz Firence. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene