Obavijesti Video Pretražite Navigacija
preporuča i 3. dozu

Slabi li četvrti val korone u Hrvatskoj? Imunolog otkrio i kad možemo očekivati modificirano cjepivo za delta-soj

Aktualno Galerija Zlatko Trobonjača - 2 Zlatko Trobonjača - 2 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr Zlatko Trobonjača - 1 Zlatko Trobonjača - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zlatko Trobonjača - 3 Zlatko Trobonjača - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zlatko Trobonjača - 4 Galerija 1/5 >>
I dok se jedni odbijaju testirati, neki građani već primaju treću dozu cjepiva protiv koronavirusa. Danas imamo 44 manje zaraženih nego prošlog ponedjeljka. Što kažu stručnjaci, znače li ove brojke da četvrti val zaraze slabi, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić, koja se javila uživo iz Rijeke.

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić razgovarala je s imunologom Zlatkom Trobonjačom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Nacionalni stožer objavio najnovije brojke: Preminulo je još šest osoba, pogledajte stanje po županijama Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Stožer objavio najnovije podatke, preminulo još osam osoba: Provjerite stanje po županijama

Imamo manje novozaraženih nego prije sedam dana, ali i nešto manje testiranih, znači li to da je vrhunac četvrtog vala iza nas?

"Već treći tjedan imamo stagnaciju novoinficiranih. Je li to vrhunac 4. vala i možemo li očekivati pad - teško je reći", kazao je imunolog i dodao kako se možemo uspoređivati s drugim zemljama te mu se čini kako ćemo imati sličnu sudbinu kao Velika Britanija koja je imala nagli uzlazni rast 4. vala, a sada "fluktuira s jednim većim brojem novozaraženih".

Osvrnuo se i na cijepljenje 3. dozom. Na redu su stariji i imunokompromitirani građani. Cijepljeni s dvije doze nisu potpuno sigurni, kaže imunolog.

"Oko 6 mjeseci nakon cijepljenja se dio ljudi može inficirati. To je 30-ak posto što se tiče naše populacije", rekao je te istaknuo kako su cijepljeni ipak dobrim dijelom zaštićeni od teške bolesti.

Radi se i na modificiranju cjepiva. Imunolog očekuje da ćemo ta cjepiva dobiti do kraja godine.

"Trebalo bi uhvatiti delta-soj, moguće i druge sojeve. Tvrtke koje proizvode cjepivo su procijenile da će se pandemija uglavnom nastaviti s delta-sojem", rekao je Trbonjača.

Je li zdravim ljudima koji su primili dvije doze bolje pričekati dolazak modificiranog cjepiva ili krenuti s trećom dozom ovog, pitala je Jusić.

"Mislim da bi trebalo krenuti s docjepljivanjem, koje u velikoj mjeri štiti protiv delta-soja koji dominira kod nas", kazao je imunolog i dodao kako istraživanja iz Izraela pokazuju da treća doza jako podiže zaštićenost, do 10 puta, te 10 do 15 puta više čuva od hospitalizacije i teških oblika bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene