Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putovanja bez brige

Kad treba koja potvrda, kada je obavezan test i može li bez toga? Sva pravila za prelazak preko granica na jednom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
COVID digitalna potvrda gotovo je nezaobilazan dokument gdjegod krenuli na put za vrijeme pandemije. Službena internetska stranica Europske unije na jednom mjestu navodi što vam je potrebno ako prolazite ili putujete u određenu europsku državu.

COVID potvrda i cijepljenje uvelike olakšavaju putovanje ili tranzit u inozemstvu. Na internetskoj stranici Re-open EU možete pronaći informacije o različitim epidemiološkim mjerama koje su na snazi, među ostalim o zahtjevima za karantenu i testiranje za putnike, digitalnom certifikatu EU-a.

Informacije se redovno ažuriraju i dostupne su na čak 24 jezika. Potrebno je unijeti zemlju polazišta i odredišta, a ako do cilja putujete i kroz druge države - također možete unijeti zemlje kojima ćete samo prolaziti na tom putovanju.

Što je s državama koje nisu u EU?

Ako trebate otići u Bosnu i Hercegovinu, najnovije podatke možete pronaći na stranicama granične policije.

Stranci mogu ući u BiH ako imaju negativan PCR ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati (za državljane Europe) ili od 72 sata (za državljane drugih zemalja). Zatim, potrebna je potvrda o cijepljenju, ali mora proći najmanje 14 dana od primitka jedne ili druge doze cjepiva. Treći dokument koji vam može pomoći u prelasku granice jest potvrda o preboljenju u periodu od 14 do 180 dana.

No, postoji iznimka za strance koji ne moraju predočiti negativan nalaz testa ili neku od potvrda, a popis možete pogledati na njihovim službenim stranicama.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Hrvatskoj - 4 Hrvatska iz minute u minutu Danas gotovo dvostruko više novozaraženih nego prošlog ponedjeljka, preminulo dvoje ljudi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UBOJSTVO U ZAGREBU Horor u Dugavama: U stanu pronađeno beživotno tijelo 38-godišnjeg muškarca s vidljivim ozljedama, priveden 25-godišnjak

Za ulazak u Srbiju također treba COVID potvrda, a ako ne posjedujete niti jedan od tih dokumenata - morat ćete u karantenu u trajanju od 10 dana. Ograničenja se ne odnose na sve, a točan popis možete pogledati ovdje.

Od 24. kolovoza vrijede nove mjere za ulazak u Crnu Goru. Ulazak se omogućuje crnogorskim državljanima i strancima ako posjeduju COVID potvrdu, a ako ne posjedujete niti jedan dokument tada morate u 14-dnevnu samoizolaciju koju možete prekinuti nakon šestog dana negativnim PCR testom.

S druge strane, u Crnu Goru državljani Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije mogu bezuvjetno ući u zemlju, navodi Institut za javno zdravlje.

Posljednje dostupne informacije za putovanje u Sjedinjene Američke Države zahtjevaju test koji nije stariji od 72 sata ili potvrdu o preboljenju COVID-a. Također, potrebno je provjeriti dodatne zahtjeve, ovisno u koji grad putujete. Informacije možete potražiti ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene