Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz opreza

Još jedna zemlja obustavila cijepljenje AstraZenecom: "U posljednjih nekoliko sati dobili smo tri izvješća o tromboemboliji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Litva je u utorak navečer postala posljednja europska zemlja koja je ''iz opreza zaustavila cijepljenje AstraZenecinim cjepivom'', objavio je ministar zdravlja Arturas Dulkys.

''Donosimo ovu odluku sada jer smo u proteklih nekoliko sati dobili tri izvještaja o ozbiljnim, neočekivanim slučajevima tromboembolije kod pacijenata koji su u Litvi primili cjepivo AstraZenece'', rekao je čelnik litvanskog zdravstva Gytis Andrulionis.

''Ne znamo je li to slučajnost ili je uzrok cjepivo'', dodao je, a prenosi agencija Reuters. Litva je time postala posljednja u nizu europskih država koje su zaustavili davanje tog cjepiva britansko-švedske tvrtke koje je u Europi primilo oko 17 milijuna ljudi.

Ranije su to učinile zemlje poput Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije, Danske i Norveške. Europska agencija za lijekove (EMA) na razini Europske unije nastavlja ocjenu eventualne povezanosti između primjene tog cjepiva, kojeg je Hrvatska naručila najviše, i tromboembolijskih slučajeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon niza zemalja Čekaju izvješće EMA-e: U Federaciji BiH zaustavili cijepljenje AstraZenecom

Pročitajte i ovo Marija Bubaš Odbijanje AstraZenece Marija Bubaš o tome kako liječnici moraju okrenuti 50 brojeva da bi cijepili deset ljudi: "Što je loše u tome? Ako to treba učiniti, onda to treba učiniti"

Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke u utorak je izjavila kako su koristi tog cjepiva i dalje veće od mogućeg rizika.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene