Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJEDAN NIJE MEĐU ZARAŽENIMA

Hrvati iz zemlje koja je druga  po broju umrlih od koronavirusa: "Satove aerobika radim u dnevnom, a vino pijem preko Skypea"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Španjolskoj je u srijedu ukupan broj oboljelih iznosio 47.600, a preminulih 3.430, čime je to druga zemlja na svijetu po broju umrlih od bolesti Covid-19 nakon Italije.

Oko 2.600 hrvatskih državljana proživljava neugodne dane u Španjolskoj no nitko od njih nije obolio u toj drugoj najpogođenijoj zemlji koronavirusom u Europi, reklo je za Hinu više izvora u Madridu.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

"Hrvatskom veleposlanstvu u Madridu nije se javio nijedan hrvatski državljanin s informacijom da je zaražen koronavirusom“, odgovorilo je Ministarstvo vanjskih poslova u e-mailu. Veleposlanstvo je u stalnom kontaktu s oko 200 hrvatskih državljana, koje inače ima na svojoj listi, a nastoji dobiti informacije i o onima koji ondje žive a ranije nisu bili u kontaktu s veleposlanstvom.

Niti druge institucije u Španjolskoj nisu izvijestile da ima oboljelih Hrvata.

U Španjolskoj je u srijedu ukupan broj oboljelih iznosio 47.600, a preminulih 3.430, čime je to druga zemlja na svijetu po broju umrlih od bolesti Covid-19 nakon Italije.

Madrid je žarište infekcije s 10.600 oboljelih. Stanovnici su već drugi tjedan zatvoreni u stanovima, a dopušten im je izlazak kako bi otišli na posao, u bolnicu, ljekarnu, kiosk, banku, benzinsku postaju, te kako bi prošetali psa.

Lucija Gluić, 34-godišnja menadžerica poslovnih operacija jedne prevoditeljske agencije, od petka 13. ožujka radi od doma.

„Prilagodba na rad od doma nije mi teška“, kaže u telefonskom razgovoru iz svog stana u Madridu. „Imam laptop, mobitel...a i inače tijekom putovanja tako radimo“, dodaje. Njezina agencija ima 300 zaposlenih, a iz ureda u Madridu, Barceloni, Poljskoj i Americi radi prijevode za velike kompanije.

No tisuće kompanija diljem Španjolske najavile su otpuštanja pošto je 47 milijuna stanovnika zatvoreno. U srijedu je izvanredno stanje produženo do 11. travnja.

„Ne bojim se direktno da ću izgubiti posao, ali neki odjeli su nam već oštećeni krizom, poput odjela za konferencijsko i simultano prevođenje jer su svi 'eventi' do daljnjeg otkazani“, kaže. Ne isključuje mogućnost da ih agencija stavi u režim privremenog otkaza gdje bi im država plaćala 70 postotnu naknadu za nezaposlene a poslodavac davao 30 posto plaće.

Službeno 2.634 Hrvata u Španjolskoj

U Španjolskoj žive 2.634 hrvatska državljana, podatak je Nacionalnog instituta za statistiku (INE). Mnogi s ostalim stanovnicima dijele gospodarski krizu, koja prati onu zdravstvenu.

Jelena Babić, voditeljica prodaje turističke agencije Abacus Tours, krajem siječnja je na najvećem španjolskom sajmu turizma u Madridu očekivala 10 postotni rast dolazaka turista iz Španjolske u Hrvatsku. Sada je, međutim, sve zaustavljeno.

„Čekam bolje dane...“, kaže u stanu u Madridu. Između 70 i 80 posto poslovanja njezine agencije vezano je za hispano tržište. Španjolska je zabranila turistička putovanja te zatvorila sve hotele i hostele.

Daniel Erhardt došao je u veljači s Kanarskih otoka u Madrid i zaposlio se u odjelu za jamstva banke BNP Paribas. Banke su među rijetkim otvorenim objektima.

„Potvrdili su nam da sadašnja situacija zasad neće negativno utjecati na naša radna mjesta“, kaže 26-godišnji Erhardt. „A općenito, normalno da utječe na mene, kao i sve nas, pogotovo psihološki kada nemaš niti približnu sliku koliko će ovakva situacija samoizolacije trajati“, dodaje.

Nogometaš Ante Budimir nalazi se na sunčanom otoku Mallorci, no sunca gotovo i ne vidi.

„Od početka sam jednom izašao van. Pridržavam se discipline“, kaže taj 28-godišnji napadač kojem je koronavirus prekinuo vjerojatno najbolju sezonu u karijeri. Budimir je zabio 9 golova a prije dva tjedna je otkazana utakmica s Barcelonom. Obustavljeni su i treninzi.

„Bio sam u dobroj formi, ali sve je stalo. Kako meni tako i drugima. No važno je da je sport sada na drugom mjestu, trebamo ostati doma i biti strpljivi“, ističe.

Trenira sam u svom stanu, u centru grada. „U zgradi imam 70 stepenica, nema nikoga, pa ne smetam. Imam i sobni bicikl, a iz kluba su nam dostavili neke stvari iz teretane. Ali radi se i s loptom malo po stanu i zgradi“, priča smijući se.

Lucija i njezin suprug izlaze samo u trgovinu i kako bi prošetali psa. „Društveni život koji se ovdje potpuno odvija vani, po restoranima i kafićima, promijenjen nam je“, kaže. „Satove aerobika radim u dnevnom boravku, a vino pijem s prijateljicama preko Skypea i telefona“.

Jelena Babić također je društveni život premjestila među zidove. Preko dana radi, pa vježba. Vikendima s cimerima nastoji oganizirati međusobno druženje i večeru kako bi unijeli malo promjene u svakodnevicu.

„Barem nisam sama. Dobro se slažemo“, kaže. „Prilagodili smo se situaciji. Najbitnije je poštivati odluke vlasti i tako doprinijeti sprečavanju širenja koronavirusa“, dodaje.

U Madridu je u srijedu promet podzemnom željeznicom pao 82 posto u odnosu na isti dan prošle godine. Plavi gradski autobusi prolaze prazni a ulice su puste.

Iva Križaić, 35-godišnja konzultantica farmaceutske kompanije, također je u stanu. Već se privikla na ograničenje slobodnog kretanja.

„Svi se trudimo biti povezani što više, zovemo jedni druge i provjeravamo da smo svi dobro“, kaže Iva. „Svaku večer, pak, imam dogovoreno neko druženje s prijateljima, obitelji... preko Skypea i WhatsAppa. Tako da nije tako strašno kao što se čini“. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene