Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog objave na Facebooku

HDZ traži Ostojićevu smjenu s čela Odbora za unutarnju politiku: "Veliča Jugoslaviju i Tita"

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader (HDZ) najavio je u četvrtak kako će njegova stranka, zbog veličanja Jugoslavije i Tita, tražiti smjenu SDP-ova Ranka Ostojića s mjesta predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

"Smatramo da čovjek koji veliča Jugoslaviju i Tita ne može biti na tako važnom mjestu i direktno voditi nacionalnu sigurnost hrvatske države“, rekao je Sanader na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

Objasnio je kako je to zapravo HDZ-ova reakcija na neargumentirane prozivke koje im, zbog događaja u splitskom Domu za starije osobe, upućuje SDP, a koji jzbog toga traži i njegovu ostavku, navodeći da je ravnatelj spomenutog doma Ivan Škaričić njegov osobni izbor.

Sanader: "Svaka Jugoslavija je bila najveće zlo za hrvatski narod"

"Znamo da je svaka Jugoslavija bila najveće zlo za hrvatski narod, tako da držim opravdanim naš zahtjev koji ćemo u proceduru uputiti sutra“, rekao je Sanader i dodao kako je Ostojić na Facebooku veličao Jugoslaviju i Tita.

Postupanje SDP-a Sanader pripisuje nervozi te stranke nakon anketa koje su pokazale dobar rejtinga HDZ-a, premijera i Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog uspješnog upravljanja krizom izazvanom koronavirusom.

"Za ono što se dogodilo u cijelom svijetu pokušavaju naći krivca, u Rankovićevskoj maniri, osudi, pa poslije traži dokaze“, rekao je Sanader.

Ocijenio je kako kod Ostojića, predsjednika Splitsko-dalmatinskog SDP-a, "očito postoji i kompleks“ jer SDP 27 godina ne može ostvariti nikakav dobar rezultat.

Odbacio je prozivke da je sudjelovao u zataškavanju stanja u splitskom domu

Sanader je odlučno odbacio prozivke da je sudjelovao u zataškavanju stvarnog stanja u domu i utjecao na ravnatelja Škaričića da ne podnese ostavku.

"Zašto bih uopće utjecao, s obzirom na mišljenje inspekcija koje nisu imale primjedbi“, upitao se i dodao da je to "zato što je SDP proglasio da je netko kriv, bez suda, bez argumenata, bez ičega“.

Kazao je da se sa Škaričićem čuo na početku krize, da ga je pitao što se dogodilo, da mu je on ukratko objasnio situaciju, a rekao je i da je izvršavao sve mjere koje su naložene.

"Nemam ja što tvrditi ili ne tvrditi, ja sam inženjer elektrotehnike, a ne epidemiolog, nisam za to meritoran, treba uvažavati ono što kažu stručnjaci i nadležna inspekcija, uostalom svi dokumenti su predani DORH-u i preko njega policiji i to sad već spada u područje kad se takvi papiri ne mogu komentirati, sve da sam ih i vidio“, odgovorio je novinarima.

Sanader je istaknuo kako je Škaričić na čelo doma došao temeljem dva natječaja, 2014. i 2018. , da je u Upravnom vijeću koje bira ravnatelja od pet članova samo je jedan HDZ-ovac.

SDP-ovo Korištenje ljudske nesreće u predizborne svrhe je ispod svake razine

SDP-ove prozivke na Sanaderov račun odbacuje Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Takvo tumačenje političke odgovornosti, kakvo pokušava nametnuti SDP, svojstveno je nedemokratskim, autoritarnim sustavima, kazao je te naveo kako je "nezabilježen postupak u demokratskoj, suverenoj Hrvatskoj“ da se zbog događaja u domu umirovljenika traži politička odgovornost potpredsjednika Sabora.

"Izražavamo sućut svima čiji su bližnji umrli od korone ili s koronom, ali preko tragedije koje se dogodila tim obiteljima pokušati ušićariti nekakav politički poen puno je i previše, ako je i od SDP-a", poručio je Bačić.

Ocijenio je kako SDP tako postupa jer se u zdravstvenoj i gospodarskoj krizi izazvanoj koronavirusom i Stožer i Vlada sjajno nose, što se percipira kao snaga i sposobnost HDZ-a.

“S obzirom da SDP nema odgovor na to pitanje, pokušava i ovako, na jedan bizaran način tražiti ostavku potpredsjednika Sabora“, kazao je.

"Korištenje ljudske nesreće u predizborne svrhe je ispod svake razine“, poručuje HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner i ističe kako je u daleko bogatijim zemljama od Hrvatske situacija vezana uz covid-19 neusporedivo lošija.

Hrvatska se u zdravstvenom, ali i gospodarskom pogledu dobro nosi s krizom, kazao je, navodeći da je samo ovaj mjesec iz državnoga proračuna 600 tisuća ljudi dobilo po 4.000 kuna na koje poslodavci ne moraju plaćati poreze, ni davanja. Za ova tri mjeseca izdvojeno je 8, 5 milijardi kuna, kazao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene