Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRITANSKI SOJ PREVLADAVA

Od petka nove restrikcije u nekim dijelovima Francuske: Zabrana putovanja među regijama, nova pravila za škole, rad dućana samo sa stvarima nužnim za život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pandemija virusa COVID-19 ponovno jača u gotovo svim dijelovima Francuske, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran, dodajući da će se zatvoriti još tri departmana, među kojima i onaj u kojemu je grad Lyon.

Pariška regija i dobar dio sjeverne Francuske već su u trećem lockdownu. Ondje uglavnom rade samo dućani s nužnom robom, a kretanje je ograničeno na najviše 10 kilometara od kuće.

"Pandemija koronavirusa ubrzava se gotovo svugdje u Francuskoj", rekao je Veran, dodajući da će pritisak na bolnički sustav nastaviti rasti u sljedećim danima.

"Pokazala se potreba za proširenjem zaštitnih mjera" u trima departmanima, Rhone (na istoku), Aube (sjeveroistok) i Nievre (središte), rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji.

Pročitajte i ovo Marko Filipović, kandidat za gradonačelnika Rijeke Lokalni izbori 2021. SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Marko Filipović: "Rješavanju nekih pitanja - pristupio bih drugačije od Obersnela"

Pročitajte i ovo Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik VELIK BROJ ZARAŽENIH Val negodovanja na mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji: ''Došao je trenutak očaja, apeliram na Stožer i odgovorne da preispitaju te svoje odluke''

Tako se ovi departmani pridružuju 16 departmana - među kojima čitava pariška regija - u kojima su ovog vikenda proglašene mjere "pojačane blokade".

Nove restrikcije stupaju na snagu u petak u ponoć.

Među tim mjerama su i zabrana putovanja između regija i smanjivanje broja učenika u razredima u srednjim školama na pola.

Virus, britanski soj, koji se smatra zaraznijim i opasnijim, u ožujku se proširio svuda u Francuskoj, što su epidemiolozi predvidjeli još u siječnju.

U četvrtak je na intenzivnoj skrbi bilo više od 4700 bolesnika, a prošlog tjedna je premašen broj od 200 tisuća novozaraženih, prvi put od početka studenog.

Premda je istaknuo da "trend nije dobar", ministar zdravstva je ponovo opravdao odluku da se ne uvodi stroga karantena i ne zatvaraju škole na nacionalnoj razini.

Cijepljenje, zahvaljujući kojemu je znatno pala stopa smrtnosti starijih osoba u specijaliziranim ustanovama, napreduje (6,8 milijuna prvih doza i 2,5 milijuna drugih doza), ali presporo da bi se zaštitilo čitavo stanovništvo, ocjenjuje agencija France presse.

Francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot, oboljela od COVID-a, na liječenju je pojačanom terapijom kisikom, objavila je u četvrtak na Twitteru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAVRŠENA ISTRAGA Policija objavila: Dojava o podmetnutoj bombi u nizozemskom parlamentu bila je lažna

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslala priopćenje Oglasila se Zlata Đurđević: Otkrila hoće li se javiti na novi javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda

Ministrica (74) je objavila u subotu da je pozitivna pošto je primijetila respiratorne simptome, zatim je u srijedu objavljeno da je hospitalizirana. U tvitu u četvrtak je navela da "o njoj brine iznimno osoblje i da je dobila pojačanu terapiju kisikom".

Roselyne Bachelot je druga članica vlada oboljela od koronavirusa i hospitalizirana, nakon ministrice rada Élisabeth Borne (59) koja je u srijedu izašla iz bolnice u pariškoj regiji.

Francuska je u četvrtak objavila da ima 225 novih smrtnih slučajeva, ukupno 93.378, kao i 45.641 novi slučaj zaraze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene