Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TESTIRANJE STARIH UZORAKA

U potrazi za nultim pacijentom došli do zapanjujućeg otkrića: Virus je došao mjesec dana prije potvrde prvih slučajeva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolnica u Parizu ponovno je testirala stare uzorke bolesnika s upalom pluća i pritom došla do zapanjujućeg otkrića.

Koronavirus se pojavio, čini se, dosta prije nego što se mislilo. Testovi u pariškoj bolnici pokazali su kako je već 27. prosinca liječen muškarac zaražen koronavirusom, dakle točno mjesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Slika nije dostupna Zle slutnje I francuski stručnjaci najavljuju da će ih zahvatiti četvrti val korone, ali uz važnu razliku od prethodna tri

Doktor u toj bolnici Yves Cohen rekao je da su znanstvenici testirali uzorke 24 pacijenta liječena u prosincu i siječnju. "Svi su bili negativni na gripu, ali od njih 24 imali smo jednog koji je bio pozitivan na koronavirus 27. prosinca", izjavio je.

Kazao je i kako je znanje o "nultom pacijentu" ključno za razumijevanje načina na koji se virus širi, ali i da je prerano reći je li spomenuti bolesnik taj, piše The Guardian.

"Pacijent liječen u prosincu bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece, ali ne i svoju suprugu, koja radi u supermarketu. Čovjek nije shvaćao kako je zaražen jer smo sve analizirali i on nije putovao, a jedini kontakt imao je sa suprugom", kazao je Cohen.

Dodaje kako je supruga pacijenta radila uz štand za prodaju sushija, pored radnika podrijetlom iz Kine, ali nije poznato je li on putovao u Kinu.

Cohen navodi kako možda u pitanju zaista jest nulti francuski pacijent, ali ne treba isključiti ni to da u drugim regijama postoji još netko.

"Svi negativni PCR testovi na upalu pluća moraju se ponovo ispitati. Virus je vjerojatno cirkulirao", zaključio je. (Hina) 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene