Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojke počele opadati

Mjere pokazale dobre rezultate: Finska ublažava pravila za restorane, kafići i noćni klubovi i dalje pod strogim mjerama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finska vlada u četvrtak je objavila da će zbog usporavanja pandemije u državi ublažiti ograničenja radnog vremena restorana, no da na snazi ostaju ona za kafiće i noćne klubove.

 "Zahvaljujući odgovornom ponašanju ljudi i mjerama koje smo donijeli, situacija u Finskoj ponovno je među najboljima u Europi“, rekla je Krista Kiuru, ministrica zadužena za borbu protiv koronavirusa.

Nova pravila na snagu stupaju u nedjelju, a restoranima koji prvenstveno poslužuju hranu dopustit će se da ostanu otvoreni koliko žele, osim u regijama s najvišim brojem zaraženih. Kafići i noćni klubovi moraju zaustaviti prodaju alkohola u 22 sata.

Najmanji rast u Europi

Finske zdravstvene vlasti su ranije u četvrtak objavile da je rast broja zaraženih zaustavljen i da se čini da broj novih slučajeva blago pada.

Finska je u posljednjih 14 dana imala 48,5 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uz Estoniju najmanje u Europi. U Hrvatskoj ta stopa iznosi 474,2, a u najgore pogođenoj Belgiji 1498.7, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

"Finci se u velikoj mjeri drže uputa i preporuka“, tvrdi Mika Salminen, stručnjak iz Finskog instituta za zdravlje, objašnjavajući zašto se Finska dobro nosi s pandemijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Bundestagu Merkel brani mjere: "Situacija je dramatična, ne možemo čekati da se odjeli intenzivne njege popune"

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade otkrio visinu minimalne plaće Plenković: ''Mjere počele djelovati, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije'', Beroš upozorio na jedan veliki problem

U toj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika njih gotovo 2,5 milijuna preuzelo je vladinu aplikaciju za praćenje kontakata, dodao je Salminen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene