Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio sredstava je birokratski novac

EU obećao novac za krize izazvane koronavirusom: osniva se fond „težak“ 25 milijardi eura!

Ursula von der Leyen (Foto: AFP)
Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Zastave Europske unije (Foto: Getty Images) Galerija 1/2 >>
Europska komisija osnovat će fond vrijedan 25 milijardi eura iz postojećih izvora kako bi odgovorila na gospodarske krize izazvane koronavirusom, najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, nakon videokonferencije s europskim čelnicima, rekla je da bi se investicijski fond vrijedan 25 milijardi eura trebao financirati sa 7,5 milijardi eura novca EU-a koji će biti dostupan odmah. To su sredstva koja nacionalne vlade nisu iskoristile zbog birokratskih razloga, a koji će sada služiti kao mjera protiv koronavirusa.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Ursula von der Leyen Pod povećalom Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera''

Umjesto da taj novac šalju natrag u Bruxelles, države ih sada mogu iskoristiti za pomoć svojim gospodarstvima, rekao je Reutersu neimenovani europski dužnosnik.

"Taj instrument će vrlo brzo doseći 25 milijardi eura. Da bi to postigli, predložit ću Europskom vijeću i Europskom parlamentu da ovoga tjedna oslobodimo 7,5 milijardi eura", rekla je dodala je von der Leyen.

Objasnila je i kako će investicijski fond biti usmjeren na područje zdravstva, mala i srednja poduzeća te tržište rada.

Četiri prioriteta borbe članica EU s koronavirusom

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da su šefovi država i vlada članica EU-a istaknuli potrebu zajedničkog pristupa i suradnje te utvrdili četiri prioriteta.

Prvi – ograničiti širenje virusa mjerama koje su razmjerne opasnosti i utemeljene na znanosti i medicini.

Drugi – osigurati medicinsku opremu, dok Komisija analizira potrebe i predlaže mjere za sprječavanje nestašica opreme.

Treći – istraživanje, uključujući pronalaženje cjepiva za koronavirus, za koje je Komisija već mobilizirala 140 milijuna eura i izabrala 17 projekata koji na tome rade.

Četvrti – suočavanje s ekonomskim posljedicama

Europska Unija i njezine zemlje članice istaknule su spremnost korištenja svih potrebnih instrumenata kako bi zaustavili koronavirus i stabilizirali ekonomiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene