Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla u Hrvatsku

Epidemiolozi pozvali na cijepljenje protiv gripe, ali uz jednu bitnu preporuku: "Smatramo da je bolje pričekati..."

Dijana Mayer
Dijana Mayer Foto: DNEVNIK.hr
U Hrvatskoj se pojavila gripa. Četiri slučaja zabilježena su ranije nego inače, a epidemiolozi za one koji se misle cijepiti protiv gripe poručuju da to učine uz jedan uvjet.

Prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj potvrđeni su već sredinom kolovoza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Gripa je stigla na velika vrata - 2 EKSPLOZIJA BOLOVANJA Velik skok broja oboljelih od jedne zarazne bolesti, liječnici bilježe i visoke stope bolovanja: "Jedino što je dobro jest što su to mlađi ljudi..."

Tri mlađe ženske osobe s područja Dalmacije bile su negativne na COVID, ali i pozitivne na gripu A/H3N2.

Prošle godine nije bilo oboljelih od gripe, no ove godine se očekuje više oboljelih.

"Unatoč ranoj pojavi virusa gripe, ne očekujemo ništa neuobičajeno. Gripe neće biti ništa više nego inače. Bit će je svakako više od nule, koju smo imali prošle godine, ali to neće biti ništa što bi nas iznenadilo", kazala je za Novi list dr. Diana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

Sezona cijepljenja protiv gripe trebala bi početi početkom studenoga. Rana pojava gripe iznenadila je epidemiloge koji su, vezano uz cijepljenje protiv te bolesti, građanima poručili da se cijepe, ali ne u isto vrijeme kad i protiv COVID-a.

"Zapravo, cijepiti se smije istodobno. Ali smatramo da je bolje pričekati između jednog i drugog cjepiva dva tjedna, kako bismo, u slučaju da bude nekih nuspojava, znali koje ih je cjepivo izazvalo", objasnila je Mayer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene