Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cijepljena trećina odraslih

Crna Gora od petka na zelenoj listi Europske unije: ''Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji naši će građani moći putovati bez ograničenja''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crna Gora će se od 2. srpnja naći na zelenoj COVID listi Europske unije, priopćio je u srijedu crnogorski Institut za javno zdravlje.

Time je, kako navode, EU prvi put od sredine prošle godine u potpunosti otvorila granice za državljane Crne Gore.

"Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, naši će građani moći putovati bez ograničenja u EU-u, ravnopravno sa stanovnicima zemalja članica u kojima je epidemiološka situacija također povoljna", priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u kojemu se objašnjava da zemlje članice zadržavaju pravo propisivanja posebnih uvjeta za ulazak stranih državljana na njihov teritorij.

Uvjeti koje je Crna Gora trebala ispuniti za ulazak na zelenu listu bili su da je kumulativna incidencija niža od 50 na 100 tisuća stanovnika te da je postotak pozitivnih testova u obrađenom uzorku niži od četiri.

"Vrijednost kumulativne incidencije u proteklih 14 dana u Crnoj Gori iznosi 38,95 na 100 tisuća stanovnika, dok je postotak pozitivnih testova u obrađenom uzorku u istom periodu 1,39 posto'', priopćili su crnogorski epidemiolozi.

U toj zemlji, prema navodima zdravstvenih vlasti, još uvijek nije potvrđen nijedan slučaj infekcije delta-sojem koronavirusa, ali je pojačan epidemiološki nadzor posebno na primorju, gdje je boravi veći broj turista.

Crna Gora cijepila je do sada trećinu odraslog stanovništva, dok je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom pao na 280.

Od početka pandemije gotovo 100 tisuća Crnogoraca bilo je zaraženo koronavirusom, a od posljedica zaraze preminulo je 1610 stanovnika te zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene