Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

Lani zabilježili veliki porast broja umrlih: "Ta upadljiva promjena od jedne do druge godine je ekstremna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle je godine u Češkoj umrlo više od 129.000 ljudi, što je gotovo 17.000 više nego godinu prije, izvijestila je u utorak nacionalni zavod za statistiku u Pragu.

"Takva upadljiva promjena od jedne do druge godine prilično je ekstremna u našoj povijesti od 1950. godine", rekao je čelnik agencije Marek Rojicek. Zavod za statistiku nije objavio podatke o uzrocima smrti. 

Ministarstvo zdravstva, koje vodi popis potvrđenih slučajeva koronavirusa, izvijestilo je o 11.872 smrtnih slučajeva povezanih s bolešću COVID-19.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ublaženi lockdown Austrija popušta mjere: Kod frizera samo s negativnim testom na koronu, kazna za nenošenje maski popela se na 90 eura

Stručnjaci sumnjaju da je broj neprijavljenih slučajeva puno veći. Brojke su imale i negativan utjecaj na prosječni životni vijek u ovoj zemlji od 10,7 milijuna ljudi, uz pad od 0,7 godina za žene i jednu godinu za muškarce.

Prema tim podacima, očekivani životni vijek djevojčica rođenih u Češkoj prošle godine je 81,4 godine, a za dječake je ta brojka 75,3 godine.

Posljedice pandemije duboko su utjecale i na gospodarstvo. Prema preliminarnim procjenama, ekonomski rast manji je za 5,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći pad od podjele Čehoslovačke 1993. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva dama u Petrinji Sanja Musić Milanović od jutra cijepi građane u potresom pogođenom području: ''Nastavit ćemo dok svi ne budu cijepljeni''

Prema statističkim podacima, glavni razlog za to je pad potrošnje kućanstava.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene