Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Hvala na 3250 kuna, ali...''

Glavni direktor HUP-a o Vladinim mjerama za spas gospodarstva: ''Očekivali smo čuti neki novi set mjera''

O očuvanju gospodarstva i spašavanju nacionalne ekonomije u Dnevniku Nove TV govorio je čelnik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić komentirao je u Dnevniku Nove TV mjere koje je Vlada uvela za pomoć gospodarstvu u jeku borbe s koronavirusom.

''Očekivali smo da ćemo čuti neki novi set mjera jer smo prije sedam dana očekivali da će kriza biti teška. Danas već znamo da hoće. Znamo već nekoliko dana da će dio malih poslodavaca stati, naročito mikro i srednji poslodavci'', rekao je Majetić i dodao da je HUP očekivao drastičnije mjere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba s koronavirusom Sve na jednom mjestu: Donosimo detaljan pregled mjera koje je Vlada uvela za pomoć gospodarstvu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razočarani Poduzetnici nezadovoljni Vladinim mjerama: "Tražimo osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo"

Objasnio je da poslodavci u ''korona vremenu'' neće moći raditi i u tom periodu neće imati prihoda. ''Hvala državi na 3250 kuna, to će sigurno pomoći u očuvanju radnih mjesta. Ali očekujemo da za sve druge troškove, uključujući porez na dohodak i doprinose, također dobijemo otpis dugovanja. Kako ćemo to platiti nakon tri mjeseca nerada?'', pita se Majetić.

Direktor HUP-a kaže da se očekuje da će s radom stati 80 posto gospodarstva, a možda i više. ''Ono što moramo učiniti jest poticati da dalje radi onih 20 posto, dakle sve ono što može raditi i što je važno za državu, hrana, lijekovi, ali i svi drugi poslodavci koji danas imaju kome prodavati i izvoziti. Moramo njih čuvati'', ističe Majetić.

''Sada smo u situaciji da kao što dramatičnim mjerama spašavamo zdravstvo, da tako isto spašavamo gospodarstvo'', poručio je Davor Majetić.

Čeka se dogovor s bankama

Kada je riječ o poslovanju banaka, Majetić kaže da se još čeka dogovor s bankama. Objasnio je da će poslodavcima trebati pomoć banaka oko likvidnosti i kredita, nakon što završi kriza s epidemijom koronavirusa. ''Mi ćemo sigurno, ovisno o djelatnosti, imati godinu ili dvije repova od ove krize. Onda dolazi vrijeme da dobijemo likvidnost, novac za investicije i ponovno pokretanje kotača gospodarstva'', kazao je Davor Majetić.

Čelnik HEP-a ističe da je sada pravi trenutak da se poslodavcima pošalje poruka kako će država uvesti nove mjere. ''Mnogi poslodavci još razmišljaju trebaju li ići po ove mjere koje su 3250 kuna ili na burzu. Tu treba dati vrlo jasnu i brzo poruku – ovo ćemo otpustiti, ovo ćemo otpisati, ovo vam nećemo naplatiti. To su važne poruke danas jer u 4. ili 5. mjesecu može biti kasno'', zaključuje Davor Majetić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene