Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne brojke ponovno rastu

Broj umrlih od koronavirusa u svijetu prešao tri milijuna, WHO upozorava: "Pandemija je došla do kritične točke"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od otkrića koronavirusa u Kini u prosincu 2019., u svijetu je službeno evidentirano više od tri milijuna smrtnih slučajeva od COVID-19, podaci su agencije AFP koji se temelje na izvješćima zdravstvenih vlasti objavljenim u subotu ujutro.

Nakon laganog zatišja koje je nastupilo u ožujku, broj smrtnih slučajeva na dnevnoj bazi ponovno raste u cijelom svijetu. Prosječno je prošli tjedan u svijetu dnevno bilo više od 12.000 smrtnih slučajeva, čime se svijet približava brojci od 14.500 svakodnevnih smrtnih slučajeva zabilježenih krajem siječnja, kada je epidemija koronavirusa bila na vrhuncu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svijet iz minute u minutu Šokantne snimke iz bolnice u Bergamu obilaze svijet: "Nikada u životu nisam bio pod ovakvim stresom" Donald Trump SVIJET IZ MINUTE U MINUTU Rumunjska uvela drakonske mjere: 15 godina zatvora onima čije ponašanje tijekom pandemije koronavirusa izazove smrt druge osobe

Pandemija je došla do "kritične točke", izvijestila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). S jedne su strane zemlje poput Izraela koje je uspijevaju obuzdati zahvaljujući intenzivnoj kampanji cijepljenja, a s druge su one poput Indije koje bilježe meteorski porast novozaraženih i smrtnih ishoda od posljedica bolesti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, europskoj državi koju je COVID-19 najteže pogodio (127.225 smrtnih slučajeva), danas se dnevno evidentira samo tridesetak smrtnih slučajeva. Za usporedbu, krajem siječnja, na vrhuncu pandemije ondje je dnevno od posljedica COVID-a umiralo više od 1200 zaraženih.

Zemlja koja je u ponedjeljak izašla iz razdoblja tromjesečnog zatvaranja, masovnu je kampanju cijepljenja pokrenula početkom prosinca. Od tada je bar jednu dozu cjepiva primilo 60 posto odrasle populacije.

U SAD-u pale brojke, Izrael pokazao prednost cijepljenja

Istodobno je u Sjedinjenim Državama, COVID-om najpogođenijoj zemlji u svijetu s 566.224 smrtnih slučajeva, od kraja siječnja evidentiran pad broja oboljelih i umrlih od kraja siječnja, premda su brojevi u nekim saveznim državama ponovno u porastu.

Prednost cijepljenja vidljiva je i u Izraelu, u kojemu je bar jednu dozu cjepiva primilo 60 posto stanovnika. Ovih dana u Izraelu se dnevno izvješćuje o samo 6 do 7 smrtnih slučajeva, što je gotovo 10 puta manje nego na vrhuncu pandemije krajem siječnja.

Ekspanzija pandemije

Nasuprot tim podacima, u nekoliko se zemalja svijeta zdravstvene vlasti svim silama bore da spriječe ponovno razbuktavanje epidemije. Dužnosnica WHO-a, Maria Van Kerkhove u utorak je upozorila na ekspanziju pandemije, kazavši da sada "raste eksponencijalno".

Brazil, druga zemlja na svijetu po broju mrtvih (368.749 mrtvih) od posljedica COVID-a, svakodnevno izvješćuje o oko 3000 smrtnih slučajeva, što je gotovo četvrtina smrtnih ishoda od covida u svijetu. Od sredine veljače taj se broj više nego udvostručio, a od 7. ožujka u Brazilu se na dnevnoj bazi evidentira najviše smrtnih slučajeva u svijetu.

I u Indiji velikom brzinom raste broj smrtnih ishoda od COVID-a. U toj se državi s 1,3 milijarde stanovnika dnevno evidentira više od 1000 smrtnih slučajeva ili devet puta više nego početkom ožujka, što je porast koji prati porast zaraženih (više od 188.000 dnevno u odnosu na 15.000 početkom ožujka).

U svijetu je od početka epidemije zabilježeno više od 139 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, a taj broj trenutačno iznosi 730.000 novozaraženih dnevno. I ta se brojka kontinuirano povećava od kraja veljače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene