Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Restrikcije produljuje i Italija

I Britanci uvode strože kontrole zbog novog soja, svijet prešao broj od dva milijuna mrtvih od COVID-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj umrlih od covida-19 u svijetu u petak je premašio 2 milijuna, pokazuju podaci američkog sveučilišta Johns Hopkins.

Prema brojevima slavnog sveučilišta iz Baltimorea od početka pandemije do petka je u svijetu od koronavirusa umrlo ukupno 2,002.468 ljudi, a zaraženo je 93 milijuna.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Ipak se ''održava oprez'' Europa se opušta: Jedna zemlja ukinula maske i samoizolacije, a druga se ''pozdravila'' s COVID potvrdama

Najviše umrlih je u SAD-u, njih 390.105, a slijede ga Brazil s 207 tisuća, Indija sa 151, Meksiko sa 137 i Velika Britanija sa skoro 88 tisuća umrlih.

Oporavio se 51 milijun ljudi, najviše u Indiji gdje je ozdravilo 10 milijuna stanovnika, a slijede ju Brazil, Rusija i Turska.

Prema podacima sveučilišta, u četvrtak je bilo 754.918 novih slučajeva u svijetu.

Britanci postrožuju kontrole

Velika Britanija postrožuje kontrole na granicama kako bi spriječila da novi sojevi koronavirusa uđu na njezin teritorij, suspendirajući „koridore“ kojima su državljani nekih zemalja stizali na otok bez obavezne karantene.

Promjena će stupiti na snagu u ponedjeljak u 4 ujutro po britanskom vremenu. Svi putnici će od tada morati pokazati negativan test na koronavirus te odmah pri dolasku otići u izolaciju.

Ona će trajati deset dana, osim ako se osoba testira ponovno nakon pet dana i bude negativna, prenosi agencija Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je novu mjeru na konferenciji za medije na kojoj je hvalio britansku kampanju cijepljenja.

London je u četvrtak zbog straha od novog soja, otkrivenog u Brazilu, zabranio dolaske iz Južne Amerike, Portugala i još nekoliko zemalja.

Posljedice mutacije virusa

Britanija je već sama svjedočila posljedicama mutacije virusa. Soj otkriven u Engleskoj pokazao se kao zarazniji te je uzrok ubrzanog širenja virusa diljem države.

Britanija je u petak imala 55.761 novi slučaj zaraze, što je rast s 48,682 koliko je bilo dana ranije. Broj zaraženih raste usprkos nadanjima da će potpuna zatvaranja diljem zemlje pomoći u suzbijanju širenja.

Broj novih slučajeva počeo je padati s vrhunca 8. siječnja, kad ih je bilo 68 tisuća, na 45,5 tisuća koliko ih je bilo u utorak, no onda je počeo ponovno rasti. U srijedu je Britanija imala rekordan dnevni broj umrlih – 1564 ljudi.

Više od tri milijuna cijepljenih

Vladini podaci pokazuju da je broj onih koji su primili prvu dozu cjepiva narastao na 3,2 milijuna, s 2,9 milijuna koliko je bilo dan ranije.

Johnson je u petak pozvao Britance da poštuju stroge restriktivne mjere i da „razmisle dvaput“ prije nego što izađu, prenosi agencija France Presse.

Puni parkovi proteklih dana primorali su vlasti da ponove svoja upozorenja. Park u engleskom gradu Leedsu u četvrtak poslijepodne čak je bio poprište grudanja stotina ljudi.

Britanski premijer stoga je podsjetio da je jedna od tri zaražene osobe bez simptoma, pa da građani možda šire zarazu a da nisu toga svjesni.

Danska prednjači u cijepljenju

Danska predvodi u cijepljenju protiv novog koronavirusa zahvaljujući brzoj i nesmetanoj distribuciji, a da je bilo više doza na raspolaganju cijepio bi se i veći broj ljudi, izvještava u petak AFP.

Od početka cijepljenja 27. prosinca, u Danskoj se cijepilo 2,2 milijuna ljudi od 5,8 milijuna stanovnika.

Za razliku od ostalih zemalja koje su polovicu svojih pošiljki stavili na stranu kako bi pacijenti mogli primiti i drugu dozu, Danska je u prvom valu iskoristila sve prve doze Pfizer/BioNTech cjepiva.

"Stajalište vlade je da onog trenutka kada cjepivo stigne u Dansku, isto se mora istog trena iskoristiti", kazala je danska premijerka Mette Frederiksen.

S odličnom logistikom i brzo provedenim procjepljivanjem u staračkim domovima u kojima su gotovo svi koji su željeli i primili cjepivo, Danska predvodi u cijepljenju svog stanovništva u EU i daleko je ispred Italije i Slovenije.

Danska, prema podacima koje je prikupio AFP, tri puta brže cjepi svoje stanovništvo od europskog prosjeka.

Od četvrtka do danas, u Danskoj je prvom dozom cijepljeno 129.170 ljudi.

I Italija produljuje mjere

Italija je do 15. veljače produljila niz restrikcija zbog pandemije koronavirusa, uključujući nošenje zaštitnih maski i noćni policijski sat, ukazom koji je u petak potpisao premijer Giuseppe Conte.

Putovanja između regija ili autonomnih pokrajina i dalje su zabranjena osim ako je to nužno. Skijališta su također zatvorena do 15. veljače, a zatvoreni su i bazeni i teretane.

Međutim, većina učenika viših razreda moći će se od ponedjeljka vratiti u škole, dok će ostali i dalje nastavu pratiti putem interneta.

Reuters piše da se policijski sat od 22 do 5 ujutro produljuje do 3. ožujka. Od nedjelje, u Lombardiji, na Siciliji i u regiji Bolzano mjere će vjerojatno biti i postrožene.

Italija je u petak prijavila 477 umrlih od koronavirusa, a dan prije 522. Dnevni broj novozaraženih iznosi 16.146, a dan prije 17.246.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene