Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne brojke

Bolnice na rubu snaga: Južnoamerička država bilježi više od 300.000 umrlih od korone, brojke im i dalje vrtoglavo rastu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Brazilu je ukupan broj umrlih u pandemiji koronavirusa prešao 300.000 u srijedu, a po smrtonosnom valu zbog kojega su bolnice na rubu snaga Brazil je druga zemlja iza Sjedinjenih Država koja je prešla mračnu prekretnicu.

Ukupno je 300.685 ljudi dosad umrlo u Brazilu od bolesti COVID-19, objavilo je ministarstvo zdravstva, dok se zemlja bori s eksplozijom slučajeva koje pripisuje lokalnoj varijanti virusa za koju se vjeruje da je zaraznija.

Brazil trenutačno ima dosad najviši dnevni broj umrlih u pandemiji. Više je nego trostruko veći od početka godine, a prosjek za prošli tjedan iznosio je 2273 osobe.

Predsjednik Jair Bolsonaro objavio je ranije da je ustrojio krizni odbor za borbu protiv pandemije, što je promjena smjera u jeku sve jačeg pritiska zbog bolesti čiju težinu je stalno umanjivao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STUDIJE IZ VELIKE BRITANIJE Teške i trajne posljedice nakon korone posebno pogađaju jednu skupinu žena: "To je zbog imunološkog odgovora tijela"

Ekstremno desni predsjednik obećao je da nitko neće politizirati pandemiju, nakon sastanka s predsjednicima oba doma Kongresa, predsjednikom vrhovnog suda, predsjednikom središnje banke, većim dijelom svojeg kabineta i 6 od 27 brazilskih guvernera.

"Prevladavajući osjećaj je solidarnost i predanost tomu da se ublaže učinci pandemije", rekao je Bolsonaro u predsjedničkoj palači.

"Život je na prvome mjestu", dodao je.

Rekao je da se skupina dogovorila da će sastaviti koordinacijsko vijeće s 27 brazilskih guvernera, koje će predvoditi predsjednik Senata Rodrigo Pacheco.

On će sam sazivati krizni odbor koji će se sastajati svaki tjedan", rekao je.

Bolsonaro minimizirao pandemiju

Čini se da te objave nisu smekšale kritike Bolsonara, koji se oglušivao na stručne savjete o zatvaranju i maskama, zagovarao režim lijekova koje je zvao "rano liječenje", a za koji su znanstvenici rekli da ne djeluje i govorio protiv cijepljenja.

List Folha de Sao Paulo optužio je predsjednika da laže kad je rekao da je njegova vlada neprestano radila na borbi protiv virusa.

"Dvanaest mjeseci Bolsonaro je minimizirao pandemiju, promovirao gužvu, govorio protiv upotrebe maski i zaustavio razgovore o osiguranju cjepiva", upozorava list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv korone Zabranili okupljanje više od šest osoba na otvorenom i zaprijetili kaznama: "Radi se o pozivanju građana na odgovornost"

Bolsonaro je ublažio svoj stav o cjepivima pod pritiskom rekavši kako je na sastanku u srijedu jednoglasno dogovoreno da je potrebno masovno cijepljenje.

Međutim, čini se da ne od odustaje od zagovaranja ranog tretmana hidroksiklorokinom i drugim lijekovima koji su u nizu studija odbačeni kao nedjelotvorni protiv COVID-19.

"Također smo razgovarali o mogućnosti režima ranog tretmana", rekao je.

To spada u djelokrug ministarstva zdravstva, koje poštuje pravo i dužnost svih liječnika da liječe svoje pacijente, uključujući i lijekovima koji nisu namijenjeni liječenju COVID-a, kaže on.

Strašno stanje

Novi ministar zdravstva, četvrti u pandemiji, kasnije je rekao na svojoj prvoj konferenciji za novinare da je uspostavio posebno tajništvo u ministarstvu za borbu protiv pandemije.

Ministar, kardiolog Marcelo Queiroga također je obećao da će u kratkom roku utrostručiti broj cijepljenih na milijun dnevno.

U Brazilu, državi s oko 212 milijuna, najmanje jednu dozu cjepiva primilo je oko šest posto stanovništva, no zemlja je daleko od toga da postigne cilj, odnosno da cijepi sve odrasle do kraja godine.

Bolnice na točki pucanja

Zbog novog vala COVID-a mnoge su bolnice na točki pucanja, a kreveti u intenzivnoj njezi i opskrba kisikom na kritično niskim razinama.

Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) upozorila je u utorak da je stanje u Brazilu strašno te da prijeti ostatku regije.

"Virus se nastavlja opasno širiti Brazilom", rekla je direktorica organizacije Carissa Etienne u Washingtonu.

"Broj zaraženih i umrlih se povećava, a u mnogim državama visoka je razina zauzetosti kreveta za intenzivnu njegu", upozorila je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene