Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prijeti i novčana kazna

Vlasti izgubile spor: Moraju izmijeniti zakonski okvir za mjere protiv COVID-a ili ih ukinuti u roku od 30 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvostupanjski sud u Bruxellesu presudio je u srijedu da belgijska država mora izmijeniti zakonski okvir za svoje mjere suzbijanja COVID-a ili ukinuti sve restrikcije u roku od trideset dana, nakon tužbe organizacija za ljudska prava, doznaje se od više izvora.

Liga za ljudska prava (LDH) pokrenula je krajem veljače hitan postupak kako bi osporila zakonitost upravljanja zdravstvenom krizom putem ministarskih izvršnih uredaba. Namjera joj je bila da se o restrikcijama raspravlja u parlamentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Kamen, krš i maslina' VIDEO Koronaparty uz hit Mate Bulića usred Zagreba: "Sve mjere ispadaju farsa. Što da mislimo mi koji ih se pridržavamo?" Slika nije dostupna Objavila vlada Ali samo eksperimentalno: Susjedi oprezno popuštaju mjere, otvorili terase kafića na tjedan dana

Belgija mora donijeti sve potrebne mjere kako bi "prekinula očitu nezakonitu situaciju koja proistječe iz ograničavanja temeljnih prava i sloboda".

Sud je dao belgijskoj državi trideset dana da postupi po njegovoj odluci, u protivnom joj prijeti novčana kazna u iznosu od 5000 eura za svaki dan kašnjenja.

Savezna ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden navela je u priopćenju da se "odlučila obratiti žalbenom sudu u Bruxellesu" te je dodala da "trenutačne mjere ostaju na snazi".

Presuda se odnosi na sve mjere donesene na saveznoj razini (nošenje maske, zatvaranje ustanova, zabrana putovanja koja nisu nužna, fizički razmak...), ali ne i na policijski sat koji je uveden na regionalnoj razini, rekla je za agenciju France Presse odvjetnica LDH-a Audrey Lackner.

"Mislimo da se u parlamentu mora raspravljati o ograničavanju temeljnih sloboda nametnutom radi suzbijanja pandemije COVID-19", ističe LDH u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene