Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oglasio se dip

Potpisi za referendum se mogu prikupljati, ali svi moraju poštovati izbornu šutnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi sudionici izbora za Europski parlament, u konkretnom slučaju Živi zid, dužni su poštovati dvodnevnu izbornu šutnju, poručili su iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u vezi s činjenicom da će se potpisi za referendumsku inicijativu o ukidanju proračunskog financiranja stranaka, koju podržava Živi zid, prikupljati i na dane izborne šutnje i samih izbora, u subotu i u nedjelju do ponoći.

Prikupljanje potpisa za taj referendum organizirala je Građanska inicijativa "Uzmite novac strankama", a aktivno ju podržava Živi zid. Traže da se izmjeni Ustav i strankama zabrani financiranje iz svih proračuna, od državnog do proračuna mjesnih odbora.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić, Možemo! Parlamentarni izbori 2024. Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu'' Damir Kontrec Izborni dan Potpredsjednik DIP-a o izlaznosti i nepravilnostima na biralištima: "Bila su i dva incidenta kršenja javnog reda i mira..."

Potpisi za inicijativu prikupljaju se od 12. do 26. svibnja u ponoć, dakle prikupljat će se i u subotu i u nedjelju, kada je na snazi izborna šutnja koja počinje u subotu i završava u nedjelju u 19 sati.

DIP u svom odgovoru Hini to ne navodi, no potpisi se mogu prikupljati i u dane izborne šutnje, ali se šutnja mora poštovati.

To konkretno znači, navodi DIP, da je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata te navođenja njihovih izjava ili pisanih djela. O tome trebaju voditi računa ne samo izborni sudionici već i mediji koji izbornu promidžbu prate, naglašava DIP u odgovoru Hini.

Povjerenstvo je potvrdilo da će i prilikom te inicijative nadzirati njezinu financijsku stranu te da mu 15 dana nakon što završi prikupljanje potpisa predstavnik organizacijskog odbora mora dostaviti izvješća o primljenim donacijama, o troškovima referendumske aktivnosti te o cijenama i popustima dobivenim za medijsko oglašavanje.

Najkasnije u ponedjeljak, 27. svibnja, javnost bi trebala dobiti uvid u to tko je i s kojim iznosom podržao referendumsku inicijativu sindikalnih središnjica "67 je previše", kojom se želi spriječi podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina. Financijsko izvješće trebalo bi biti dostupno na DIP-ovim mrežnim stranicama. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene