Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio na svom blogu

Župnik Jurčević zbog homofobije osuđen na tri mjeseca zatvora uvjetno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kastavski župnik Franjo Jurčević na svoj je privatni blog postavio presudu Općinskog suda u Rijeci kojom se uvjetno kažnjava na tri mjeseca zatvora zbog kažnjivog djela rasne i spolne diskriminacije.

Riječ je o postupku pokrenutu na temelju optužnog prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci u povodu teksta na Jurčevićevu blogu kojim je podupro nasilje na beogradskim ulicama u listopadu 2010. za 'Parade ponosa', mirna okupljanja za ravnopravnost ljudi bez obzira na seksualnu opredijeljenost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kontroverzni blog Franje Jurčevića Župnik: Gejevi su nakaze, treba demonstrirati protiv njih Slika nije dostupna Hrvatski župnik o nasilju u Beogradu Hrvatski župnik: Tako treba postupati s nakazama homoseksualcima

>> Hrvatski župnik: Tako treba postupati s nakazama homoseksualcima

>> VIDEO: U Beogradu nakon parade milijunske štete i stotine uhićenih

U presudi, koju je donijela sutkinja Sandra Vučković, utvrđeno je da je Franjo Jurčević 'javno iznio i pronio zamisli o podčinjenosti na osnovi spolnog opredjeljenja'. Navodi se da je u svom blogerskom tekstu nazvanom 'Beogradski poučak' napisao da je to što se dogodilo u Beogradu 'samo dokaz da moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopćavanja, ulicama, ustanovama, gradovima. Mnogi su Beograđani pokazali što misle o tim psihopatima. Po mome policija se trebala povući i dopustiti normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutiraju', stoji u Jurčevićevu tekstu.

Jurčević se u svom tekstu upitao, stoji u presudi, 'kojim pravom oni izlaze kao ogromna manjina na ulice i teroriziraju većinu', navodeći da bi za nastalu materijalnu štetu trebali odgovarati 'oni koji takvim psihopatima izdaju dozvole da to rade na javnim mjestima', zaključivši: 'Bravo za normalne Beograđane, tako bi trebali postupiti i normalni Zagrepčani kad ovi bolesnici okupiraju javne putove i javne površine.'

Kontra: Smatramo da je sud poslao važnu poruku javnosti

Kaznenu prijavu protiv Franje Jurčevića zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji podnijela je lezbijska grupa Kontra nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo optužni prijedlog protiv Jurčevića zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Kontra je pozdravila presudu Općinskog suda u Rijeci. 'Smatramo da je Sud poslao važnu poruku javnosti da je poticanje na diskriminaciju i nasilje prema bilo kojoj društvenoj skupni ponašanje koje se ne smije tolerirati', navela je Kontra na svojim internetskim stranicama.

Župnik na svojem blogu nije komentirao presudu.

Nasilje u Beogradu 10. listopada izbilo je kad je više stotina protivnika 'Parade ponosa' pokušalo onemogućiti njezino održavanje. U sukobima policije i nasilnika ozlijeđeno je oko 160 i privedeno više od 200 osoba. Prosvjednici su teško oštetili brojne osobne automobile, izloge, ali i sjedišta političkih stranaka te zgradu Radio televizije Srbije. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene