Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocijenili su

Župani istočne Slavonije: Prijedlog zakona o regionalnom razvoju je loš, nerazumljiv i nejasan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija župana istočne Slavonije ocijenila je danas u Osijeku kako je prijedlog novog zakona o regionalnom razvoju loš, nerazumljiv i nejasan te da će učiniti dodatnu štetu županijama i njihovim razvojnim agencijama.

Virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) Tomislav Tolušić rekao je na konferenciji za novinare kako u donošenje zakona nije uključena nijedna županija, grad ni općina, što smatra lošim potezom te primjerom jednostranog donošenja propisa, bez komunikacije.

"Zakon donose samo oni koji su u Zagrebu, a nerazvijenih hrvatskih područja nisu ni vidjeli", istaknuo je, dodajući da bi voljeli više povratnih informacija i razumijevanja od središnje vlasti jer, dodao je, imamo niz loših zakona koji su doneseni bez usklađivanja s hrvatskim županijama.

Upozorio je kako po svim dokumentima koje su dosad slali u Europsku uniju, a koji vrijede do 2014. ili 2015. godine, postoje dvije statističke regije, a novim se zakonom predlaže pet regija. O tome, istaknuo je, ovisi i privlačenje financijskih sredstava iz europskih fondova.

>>
Slavonija: Sve je više proizvođača egzotičnog voća i povrća!

Tolušić je napomenuo kako će, da bi novi zakon zaživio, trebati donijeti više pravilnika, vladinih odluka i podzakonskih akata, a po njegovu mišljenju, riječ je o zakonu koji mora biti provediv odmah.

Istaknuo je kako vjeruje da će prijedlozi koje će iznijeti predstavnici županija te sastanak s potpredsjednikom Vlade RH Brankom Grčićem, koji je najavljen za idući tjedan, dati rezultate.

Na novinarsko pitanje je li na jučerašnjem sastanku s premijerom Zoranom Milanovićem postignut dogovor o podjeli Hrvatske na pet regija, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić odgovorio je da županijski čelnici dugo upozoravaju da podjela na dvije statističke regije nije dobra i da će dovesti do problema.

"Jeste li ikada čuli da je netko od predstavnika tzv. statističke regije kontinentalne Hrvatske iznio nekakav zajednički projekt ili ga prijavio za europske fondove?" upitao je Šišljagić i zaključio da je ta podjela nelogična i besmislena, a već godinu i pol ne daje nikakvih rezultata. (Hina)

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Najezda komaraca, Bijelo Brdo kod Osijeka invazija je počela VIDEO Prizor kao iz horor-filmova! Pogledajte najezdu krvopija u Slavoniji: "Imam 60 godina i ne pamtim ovakvo nešto, a znamo da najgore tek slijedi"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene