Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promocija na Vojnom učilištu

Milanović o ratu u Ukrajini: "Sada gledamo nešto strašno"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: Ured predsjednika
Nakon promocije na Vojnom učilištu Milanović je otišao do Bjelovara na ispraćaj 11. hrvatskog kontingenta u Poljsku.

Zoran Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu ''Franjo Tuđman'' sudjelovao je na promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja. 

Kadetima je poručio da su, odabravši vojnički poziv, odabrali težak i zahtjevan posao za koji je potrebno puno samoprijegora i samokontrole. Dodao je kako su pred njima godine rada i usavršavanja.

"Trebate se usavršavati i raditi stalno na sebi, biti spremni za ono za što ste pripremani - a to je vođenje rata, obrana zemlje, zaštita njezine cjelovitosti, teritorijalnog integriteta, ustavnog i demokratskog poretka u kojem živimo i svih onih temeljnih vrijednosti hrvatskog Ustava, koji iz generacije u generaciju treba čuvati i treba unapređivati. To je vaš posao. U krajnjoj konsekvenci, u najgorem ishodu - to je rat", naveo je te pritom istaknuo da je zadatak hrvatske politike da učini sve da godine koje dolaze budu godine mira.

Milanović im je zaželio da napreduju i nemilosrdno rade na sebi te da im sustav i država omoguće da se druže, povezuju i rade s onima koji su možda i bolji od nas, imaju više, veći su.

"To su naši saveznici, zapadni krug, to je NATO", rekao je Milanović i poručio: "No vaš je primarni zadatak obrana hrvatskih interesa, njezinih pogleda na svijet. Vi ste nasljednici do prije godinu dana jedine borbene generacije na teritoriju Europe, mladih ljudi koji su morali oružjem braniti svoju zemlju. Niti jedna druga moderna europska nacija u kasnom dvadesetom stoljeću nije prošla kroz takvu kalvariju, kroz takvo samoostvarenje, jedino Hrvatska vojska i djelomično bosanskohercegovačka vojska."

Govorio je i o ratu u Ukrajini.

"Prije godinu dana sve se okrenulo i sada gledamo nešto strašno, nešto što ne možemo zanemariti i od čega ne možemo okrenuti glavu, ali isto tako nešto dio čega nećemo biti. Mala smo zemlja i moramo se voditi svojim interesima, više nego veliki", zaključio je.

Zoran Milanović je poslije bio u Bjelovaru, na svečanom ispraćaju 11. hrvatskog kontingenta u Poljsku. 

"Čuvajte hrvatski ugled i reputaciju, teško je sticana. I gdje god idete vijte hrvatski barjak. Gleda vas se kao hrvatske vojnike i predstavnike Hrvatske", poručio im je, između ostalog. 

Prije Zorana Milanovića, na ispraćaju vojnika bio je i ministar obrane Mario Banožić. Tako su se predsjednik i ministar još jednom izbjegli.

Više čitajte OVDJE.

 

Pročitajte i ovo Obljetnica mirne reintegracije Podunavlja - 7 POLOŽILI VIJENCE VELIKA FOTOGALERIJA Obilježena 25. obljetnica reintegracije hrvatskog Podunavlja: ''Bila je to humana i pametna odluka''

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Sisak, Petrinja, Glina... Milanović o uhićenim Hrvatima: "Sigurno nisu išli po lovinu, nego po mala ljudska bića koja su htjeli odgajati"

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene