Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj

Kako najmlađi hrvatski grad zaustavlja iseljavanje mladih i zašto selu na drugom kraju županije nedostaje - vrtića

Aktualno Galerija Nova Gradiška - 1 Nova Gradiška - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nova Gradiška - 2 Nova Gradiška - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tvornica alata u Novoj Gradišci Tvornica alata u Novoj Gradišci Foto: DNEVNIK.hr +0 Industrijski park Nova Gradiška Galerija 1/4 >>
Najmlađi hrvatski grad Nova Gradiška zaustavlja iseljavanje mladih, a slavonsko selo Sikirevci jedno je od rijetkih koje se može pohvaliti demografskom slikom.

Tvornica alata u Novoj Gradišci jedina je stara tvrtka koja je tamo opstala. Osnovana je prije 75 godina.

"Nekad je ovdje bilo zaposleno preko 2000 radnika. Rat je donio svoje i trenutno je zaposleno 160 radnika", rekao je zamjenik direktora Dalibor Ptačnik.

Zbog gašenja brojnih industrija i nedostatka radnih mjesta, mnogi su napustili grad. 2400 kilometara dalje, Anita i njezina obitelj pronašli su novi dom u Irskoj.

"Bezizlazna životna situacija se stvorila u hrvatskoj stvarnosti i morali smo nešto napraviti jer ja sam dobila otkaz. Muž je bio na konobarskoj plaći, bili smo podstanari i nije se moglo ništa tu napraviti", ispričala nam je.

Kako bi zaustavili odlazak mladih, grad je osnovao Industrijski park u kojem danas boravi 20 tvrtki s više od 600 zaposlenih.

"Tvrtke mogu iznajmiti poslovne prostore u našim objektima za po pet kuna pod kvadratnom metru i režije", rekla je Marijana Škara Ivković, voditeljica marketinga Industrijskog parka Nova Gradiška.

Zbog dobrih uvjeta Domagoj Vidmar se vratio u rodni grad i planira proizvoditi.

"Cilj je bio da se vratim ovdje u svoj rodni grad te da proizvodimo ovdje nešto svjetske kvalitete", rekao je.

Najviše mladih zaposleno je u tvornici energetskih pločica.

"Radi 220 zaposlenika. Prije mjesec dana smo započeli jednu fazu zapošljavanja gdje smo sada zaposlili 25 zaposlenika. U idućih mjesec dana planiramo dodatnih 25 zaposlenika", rekla je Katica Miholić, direktorica tvrtke.

Prednost tvrtkama pruža dobra povezanost jer se nalaze uz važne prometnice.

Dok se neki bore s demografijom, drugima djece ne nedostaje

Dok u gradu vode borbu s ostankom mladih i demografijom, na drugom kraju županije djece ne nedostaje. Marija ima više od desetero unučadi i dobro se snalazi.

"Dobro je dok ih ima. Bilo bi nam dobro da ima vrtić pa da idu u njega", rekla je baka Marija iz Sikirevaca.

Izgradnja vrtića je u procesu. Također, dok se u mnogim školama u Hrvatskoj gase razredi, u Sikirevcima broj raste.

"Uvijek smo tu negdje na oko 10 razrednih odjela. Ove godine 11, tako da nemamo kombinacije, nemamo gašenja", rekla je Terezija Štrljić, ravnateljica OŠ Sikirevci.

Ali nemaju ni školsku dvoranu koja im se obećava već više od 40 godina.

"Djeca u selu imaju jako dobro razvijene vještine, ali nemaju gdje pokazati", rekla je Štrljić.

Pročitajte i ovo Pula - 3 Život u Hrvatskoj Nekad grad brodogradnje, no u njemu se danas nižu novi projekti. Postaju mjesto koje broji više onih koji su se uselili, nego iselili: "Totalno sam oduševljena"

Pročitajte i ovo Ludbreg - 2 Život u Hrvatskoj Osim proljetnih kiša pljušti i novac iz Europske unije: Centar svijeta prvak je po povlačenju sredstava, a imaju i europske - plaće

Svoje vještine zato mnogi pokazuju pomažući roditeljima. Tako je i u obitelj Medvidović koji posjeduju jednu od šest ergela u Hrvatskoj i brinu o 26 konja.

"Oni to vole i sad pomalo mene zamjenjuju. Rade s konjima, jašu, voze se. Ipak će se taj moj trud i ljubav nastaviti", rekao je Antun Medvidović.

Obitelj se bavi i uzgojem gljiva jer je kriza iz 2008. zaustavila prodaju konja, a od nečeg se moralo prehraniti obitelj.

"Krenulo je super dok se nije prošle godine dogodila korona. 2017. i 2018. smo imali jednu prostoriju i nikad nismo imali dovoljno gljiva koliko je trebalo", rekao je Medvidović.

Proizvodnju su dvostruko povećali, ali im je zbog korone sve propalo. No, i dalje su optimisti i ne odustaju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene