Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kockicama ispunjene pukotine

Šareno ruho najpoznatijeg splitskog spomenika: ''Pomalo se i raspada pa smo htjeli nekako to popuniti i naglasiti da se može, da bi se trebalo popraviti"

Aktualno Galerija Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 1 Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 2 Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 3 Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 4 Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Šareno izdanje Dioklecijanove palače - 5 Galerija 1/6 >>
Jedan zid Dioklecijanove palače dobio je novo šareno ruho. Splitski student kockicama je, uz pomoć prolaznika, ispunio pukotine na zidovima kako bi upozorio na sve lošiji odnos prema kulturnoj baštini, ali unio i malo optimizma u svakodnevicu.

Stotinama šarenih kockica krenuli su ispunjavati oštećeni zid u dvorištu Zlatnih vrata, glavnom ulazu u Dioklecijanovu palaču.

''Ideja je bila da ovim nekim šarenim bojama privučemo pogled i da primijete nešto što inače ne bi primijetili. Zabaviti se, napraviti nešto cool i kreativno u gradu, ali ima i dosta nekih ideja, od očuvanja spomenika, od unosa malo kreativnosti i pozitive u ovo doba pandemije'', kaže autor instalacije Luka Grković.

Želio podići svijest o raspadanju palače

Ovaj student treće godine dizajna na umjetničkoj akademiji želio je bojama oživjeti barem jedan zid tisućljetne vikendice rimskog cara i upozoriti, posebno lokalce, na njezino stanje.

''Pomalo se i raspada pa smo htjeli nekako to popuniti i naglasiti to raspadanje i da se može i da bi se trebalo popravit, možda dignuti svijest o očuvanju palače'', dodaje Luka.

Nije korišteno ljepilo

Prilikom njihova postavljanja nije korišteno ljepilo, već samo gravitacija, kako se kamen ne bi oštetio.

''Domaći su malo gledali s više skepticizma, kao što se ovo događa. Mislili su da smo turisti, da mi nešto radimo na Palači. A strancima se svidjelo. Iako nismo rekli što treba napraviti, oni bi samo uzeli kockice i počeli tako nešto slagati. Tako da je bio zabavan projekt, puno se djece svidjelo što radimo'', otkriva autor.

Ovaj trend u svijetu je pokrenuo njemački umjetnik Jan Vormann.

Splitska instalacija, nažalost, nije dočekala iduće jutro. ''Ja sam se nadao da će malo duže potrajati, da će to više ljudi moći vidjeti. Ali sutradan kad sam prolazio nestalo je sve. Nadam se da je to netko uzeo pa iskoristio sebi doma za igranje, oprao i na neki način reciklirao te kockice'', dodaje Luka Grković.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene