Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informer

Zašto je bitno provesti zelenu tranziciju: "Većina poduzeća percipira zelenu tranziciju kao prijetnju"

Aktualno Galerija Zagađenje okoliša, ilustracija Zagađenje okoliša, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Vjetroelektrana - ilustracija Vjetroelektrana - ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Vjetroelektrana, ilustracija Vjetroelektrana, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Vjetrenjače iznad solarnih panela Galerija 1/4 >>
U Glasgowu se u prisustvu 200-tinjak nacionalnih delegacija usuglašavao dogovor koji bi trebao dovesti do ublažavanja klimatskih promjena. Upravo su takve težnje prisutne i u politici Europske unije koja je postavila itekako ambiciozne ciljeve za zelenu tranziciju poslovanja. Kako bi i hrvatsko gospodarstvo te ciljeve postiglo, moramo znati kakvo je sada stanje. Stoga, izrađena je analiza spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost.

Doc.dr.sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj je rekao: "Kakva je trenutna situacija najbolje pokazuje podatak da se na zadnji Natječaj koji je tretirao probleme klimatske neutralnosti se javilo 345 poduzeća. Znači velikog interesa ima, jedino što brine tvrtke je, u principu, učestalost izlazaka novih Natječaja, kad će ići novi Natječaj itd. Manje više njihova glavna usmjerenost na energetsku učinkovitost i povećavanje udjela proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije."

Pročitajte i ovo Zvjezdana Blažić STRUČNJAKINJA OBJAŠNJAVA Mitovi i zablude o poljoprivredi: "Ona je kao nogomet, svi smatraju da znaju što bi trebalo napraviti" Ugostitelji - 1 MUKE PO RADNICIMA Ugostitelji na kontinentu svake godine na istim mukama: "Moji radnici dobili bi i 10 i 15 posto veću plaću..."

Istraživanje su proveli HGK i Apsolon na 192 hrvatske tvrtke, te je pokazalo da više od 60 posto tvrtki ne percipira zelenu tranziciju kao priliku, te na strateškoj razini još uvijek mali broj tvrtki promišlja na takav način da im je to ključna odrednica budućeg poslovanja. Rezultati istraživanja, predstavljeni su na konferenciji "Poslovanje u doba zelene tranzicije".

Pročitajte i ovo Milka Kosanović Transport deset puta skuplji Rastu cijene uvoza o kojemu nam ovisi gospodarstvo, problem su i energenti: "Najavili su poskupljenja i do 300 posto"

Pročitajte i ovo Tekstilni otpad sve štetniji za okoliš - 8 92 milijuna tona Umjesto da se reciklira, završava na odlagalištima ili se spaljuje. Kako riješiti problem tekstilnog otpada?

"Većina poduzeća percipira zelenu tranziciju kao prijetnju ili kao nešto neutralno. Svega jedna trećina poduzeća ju percipira kao priliku za razvoj poslovanja za sudjelovanje u tom jednom ogromnom novom tržištu koje se stvara. Iako ju percipiraju kao prijetnju samo 17 posto tvrtki ima razvijenu strategiju, a ostale tvrtke nemaju razvijen strateški pristup u zelenoj transformaciji. Ono što je još zanimljivo je da 95 posto tvrtki ima pripremljene projekte", rekla je za Informer Nataša Ćurić Martinčević, predsjednica Uprave Apsolona.

Stoga je za provedbu zelene tranzicije u Hrvatskoj potrebno osigurati oko 142 milijarde kuna.

"Tih 142 milijarde kuna je potrebno samo za tranziciju energetskog sektora. Znači koliko imate različitih studija, toliko s različitim milijardama u principu baratamo. Dominantan izvor za većinu firmi su različita EU sredstva. Međutim neće biti dovoljna samo EU sredstva da bi se kvalitetno prošao proces zelene tranzicije nego će i poduzeća morati ulagati i vlastita sredstva", govori Radoš.

U Nacionalnom planu oporavka i otpornosti predviđeno je 37 posto sredstava za investicije koje doprinose zelenoj tranziciji, stoga je za gospodarstvenike koji to još nisu učinili nužno da već danas počnu s pisanjem projekata, jer je potrebno napraviti velike promjene u poslovanju. Europska komisija predložila je zakonski paket "Fit for 55".

"Najvažnije je proširenje sustava trgovanja emisijama na promet i zgradarstvo, isto tako stroži uvjeti za postojeće članove ETS-a, dakle da će morati još više štedjeti na emisijama i da će se besplatne emisije postepeno ukinuti", kaže Martinčević.

Potrebno je donijeti niz zakonodavnih rješenja do 2030. godine jer se planira uvesti paket "Direktiva o oporezivanju energije".

Martinčević dodaje: "To je značajan dio paketa gdje će se jače oporezivati oni takozvani 'prljavi izvori energije', dakle oni koji se temelje na fosilnim gorivima, malo manje oni prijelazni energenti, a zapravo najmanje oni čisti izvori energije."

Bitna je edukacija

Gospodarstvenicima je potrebna podrška u pogledu informiranja i edukacije, stoga će Hrvatska gospodarska komora za svoje članice provesti razna savjetovanja i pripreme za što lakšu provedbu zelene tranzicije.

"Mi apsolutno moramo kao i inače transponirati informaciju prema poduzetnicima. Znači moramo im otvarati teme zelene tranzicije, moramo ih educirati, informirati i konkretno pomoć u prijavama na pojedine projekte i u procesu izvještavanja pojedinim projektima", dodao je Radoš.

U sklopu konferencije "Poslovanje u doba zelene tranzicije" održani su i paneli s predstavnicima velikih i javnih poduzeća, kao i malih i srednjih, koji su iznijeli svoja mišljenja koliko je visoka njihova "zelena ljestvica očekivanja"

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene