Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubljen novac

Zbog visokog PDV-a na ulaznice, festivali odlaze iz Hrvatske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je gotovo svakodnevno siromašnija za jedan veliki koncert ili glazbeni festival svjetskog ugleda. To smanjenje rezultat je visokog PDV-a na ulaznice. I dok se u zemljama Europske unije kreće između 3 i 10 posto, u Hrvatskoj iznosi visokih 25 posto.

Festival koji u Pulu na godinu dovodi 40 tisuća posjetitelja, ostvari oko 70 tisuća noćenja i u hrvatsko gospodarstvo slije više od 80 milijuna kuna razmišlja o odlasku. 'Logičan je zaključak da to može biti jedan od realnih ishoda ove situacije', kazao je Vedran Meniga, organizator Outlook i Dimensions festivala.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Situacije u kojoj Ministarstvo financija nema sluha za organizatore izvan javnih službi, a njima se, kažu, ne isplati ostati. 'Nitko ne želi ostati raditi u nesređenoj i zamršenoj birokraciji i plaćat 20 posto više za poreze', kazao je Meniga.

Na gubitku su svi - organizatori, iznajmljivači, trgovci, taksisti. 'Mislim da je za državni proračun puno veća korist PDV-a na ostale usluge koji su multiplikativni efekt samih festivala, nego sam PDV na cijenu ulaznica', kazao je Boris Miletić, gradonačelnik Pule.

>> Top 7 najneobičnijih festivala na svijetu!

Pet posto na 40 tisuća ulaznica je nešto, kaže Miletić, 25 na ništa. Ukoliko festivali odu, ništa je za sve. Takva je situacija zadesila Zagreb i Zadar. In music seli u Sloveniju. Burning sea je otkazan. 'Što bi trebalo očekivati iza ovoga? Možda mrak jer neće se sigurno to moći organizirati onako kako je bilo zamišljeno', kazao je Zvonko Šupe, direktor TZ-a Zadar.

Primjer bi nam trebale pružiti zemlje u okruženju. Mađarska je za velike koncerte snizila stopu PDV-a na ulaznice na 8 posto, koliko iznosi i u Srbiji. U Sloveniji i Austriji također snižene stope. 8,5 posto, odnosno 10 posto. 'Htjeli bi ostati, međutim, viša sila je viša sila', kazao je Meniga.

Na to su osjetljivi i sami građani. 'Izgubit ćemo sve što postoji ovdje, dok druge zemlje uživaju i na uštrb nas zarađuju novce', kazao je Zoran. Argumenata da ih zadrži, Hrvatska ima sve manje, a broj koncerata i festivala na odlasku sve je više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene