Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločinac

Pukovnik "krajinske vojske" pod istragom: Znao za mučenja, silovanja i ubojstva, a nije ih spriječio

(Foto: AFP)
(Foto: AFP) Foto: Afp
Zbog sumnje da nije spriječio zločine nad hrvatskim civilima koje su od prosinca 1992. do srpnja 1993. provodili njemu podređeni pripadnici vojske tzv. Republike Srpske Krajine Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv pukovnika Dragana Harambašića (72), srbijanskog državljanina nedostupnog hrvatskom pravosuđu.

Protiv pukovnika Dragana Harambašića (72), komandanta nekadašnje 75. drniške brigade Vojske takozvane Republike Srpske Krajine Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da je od prosinca 1992. do srpnja 1993. godine na širem području tada okupiranog Drniša, Općine Ružić i Promine, kao zapovjednik, znao da njegovi podređeni zlostavljaju stanovništvo i uništavaju njihovu imovinu, ali nije poduzeo nikakve mjere da se takvo ponašanje spriječi, priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Pročitajte i ovo Izraelska vojska u Ashkelonu - 1 Napad na medije Izrael teško optužio CNN, AP, Reuters i NY Times: "Što su to novinari radili ondje?" Svakodnevno stradavanje djece u Gazi Masakr u Gazi Palestinski predstavnik pri UN-u: "Hrvatska preferira političko poziranje, umjesto spašavanje ljudskih života. Dala je dozvolu za ubijanje"

Tužiteljstvo sumnja da su pripadnici krajinske vojske stanovništvo hrvatske nacionalnosti sustavno ubijali, tukli, zlostavljali, mučili, silovali žene, rušili stambene i gospodarske objekte te katoličke crkve, minirali, palili i na druge načine uništavali, a 72-godišnji Harambašić nije ih u tome spriječio.

DORH navodi da je Harambašić mogao i bio dužan takve nezakonite radnje svojih podređenih spriječiti, ali da nije poduzeo potrebne mjere i radnje da se takvo postupanje njegovih podređenih spriječi pa su pripadnici njegove brigade bili ohrabreni takvim njegovim držanjem i ponašanjem te su nastavili s činjenjem ratnih zločina.

Nakon što su 3. veljače 1993. oko 19 sati u mjestu Prominski Bogatići, u zaseoku Popovići zarobili dvojicu hrvatskih branitelja, zaposlenika policije, Zorana Mrvicu i Šimu Mamuta koji su tada imali 24 i 26 godina tužiteljstvo navodi da su ih zlostavljali, tukli ih nogama, kundacima pušaka i drugim tvrdim predmetima do kojih su došli i na kraju u njih pucali iz vatrenog oružja.

Zoran Mrvica zadobio je prijelom vratne kralježnice, prijelom nosnih kostiju i strijelnu ranu lijeve lopatice, uslijed čega je preminuo istog dana. Šime Mamut zadobio je krvni podljev kože desne šake, lijeve nadlaktice i stidnog područja, nagnječenje glave, strijelnu ranu glave s oštećenjem mozga, prijelom svoda lubanje, prijelom vratne kralježnice, podljeve oko očiju i otok testisa, te je preminuo sljedeće dana od zadobivenih ozljeda.

Tijela Mrvice i Mamuta su pola godine nakon ubojstva razmijenjena u Otočcu posredstvom snaga Ujedinjenih naroda.

Protiv Harambašića je ranije zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva određen istražni zatvor s obzirom da se nalazi u bijegu, kao i zbog postojanja posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene